Az USA nehézbombázókat vezényelt Katarba az iráni fenyegetések miatt

B 52 bomber arrives for MAKS 2011 air show pilot airplane mechanic HORIZONTAL
American B52 bomber landed at Zhukovsky aerodrome to participate in MAKS 2011 international air show.
Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő által csütörtökön közölt fényképekről az derül ki, hogy az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt egy katari amerikai légi támaszpontra válaszul Irán csütörtöki, az urándúsítás felújításával való fenyegetésére. 
Vágólapra másolva!

A fotókon az látható, hogy B-52H Stratofortress típusú hadászati bombázók landolnak az al-Udeid légi bázison.

Ezek a repülők alkalmasak hagyományos és nukleáris bombák szállítására.

Hasonló gépek szálltak le a térségben szerdán, meg nem nevezett támaszpontokon. A légierő tájékoztatása szerint a repülőgépek a louisinai Barksdale légitámaszponton állomásozó 20. bombázó századból érkeztek.

B52-es amerikai nehézbombázó - A kép illusztráció Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Valeriy Melnikov

Vasárnap a washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót a közel-keleti térségbe vezényelte. John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, a lépés válasz Irán egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére.

A közleményben Bolton hangsúlyozta, hogy

az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni esetleges támadás esetén Irán kérlelhetetlen erővel találja magát szemben. Ez világos és félreérthetetlen üzenet.

Irán szerdán kilátásba helyezte, hogy országa mérsékelni fogja az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjainak végrehajtását. A bejelentés egy évvel azután történt, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kilép az atomalkuból.