Szijjártó Péter: Magyarország érdeke Libanon stabilitásának a fenntartása

BÁSZIL, Gibran; SZIJJÁRTÓ Péter; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatására Bejrútban
Bejrút, 2019. május 8. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gibran Bászil libanoni külügyminiszter találkozója Bejrútban 2019. május 8-én. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bejrútban találkozott többek között Gibran Bászil libanoni külügyminiszterrel. Szijjártó az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy Libanon a legközelebbi biztonságos országként mintegy másfél millió szíriai háborús menekültet fogadott be, de szeretné, ha ezek a menekültek minél előbb hazatérhetnének, hogy az ország meg tudja őrizni stabilitását. A magyar kormány segíti ennek megvalósítását, mert Magyarországnak is érdeke a stabilitás a közel-keleti országban. 
Vágólapra másolva!

A magyar miniszter leszögezte, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű a migrációs válsággal kapcsolatban. Szerinte a nemzetközi közösségnek végre fel kellene hagynia a migrációs hullámok ösztönzésével, és

arra kellene koncentrálnia, hogyan segítse a hazájukat elhagyók visszatérését.

Viszont, ha a nemzetközi szervezetek továbbra is az emberek elvándorlását ösztönzik, akkor továbbra is a háborús övezetek szomszédságában lévő országok stabilitását veszélyeztetik.

Szijjártó kifejtette, hogy sikeres volt az a nemzetközi törekvés, hogy Irak és Szíria visszaszerezze az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által megszállt területeit, ez 98 százalékban történt meg, és lehetővé vált, hogy az e területekről elmenekültek visszatérhessenek hazájukba.

Libanonnak az az érdeke belső biztonsága miatt, hogy az általa befogadottak szintén minél előbb hazatérjenek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gibran Bászil libanoni külügyminiszter találkozója Bejrútban 2019. május 8-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

Magyarország számára fontos Libanon stabilitása, hiszen ha ez teljesül, akkor az itt élő menekültek nem indulnak meg Európa felé.

Ezért Magyarország 54 katonát küld a jövő év végéig az itt szolgáló ENSZ-misszióba, ők a lengyel kontingenssel együtt fognak működtetni egy békefenntartó századot.

A közel-keleti keresztény közösségek szükséget szenvednek

Szijjártó Péter Bejrútban találkozott Manszúr Bteis gazdasági és kereskedelmi miniszterrel, Gibrán Bászil külügyminiszterrel és Besara Butrosz ar-Rai maronita pártriárkával is.

A magyar miniszter a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

Szijjártó elmondta azt is, hogy a magyar kormány azzal a céllal készül a május 26-i európai parlamenti választásokra, hogy az európai döntéshozó intézmények is olyanokká alakuljanak át, ahol szintén nem a migrációt, hanem a helyben való segítséget részesítik előnyben. Mint mondta, Budapest - miután nagyra értékeli, amit Libanon a menekültekért tett és tesz -

rendszeresen arra kéri az Európai Uniót, hogy nyújtson még több anyagi támogatást Libanonnak.

Magyar segítség keresztény templomok helyreállítására

Magyarország másfél millió dollárt különített el 33 libanoni keresztény templom helyreállítására, illetve felújítására. Ennek a programnak az első fázisa, amelynek keretében 14 templomot állítottak helyre, befejeződött, éppen most adták át őket, és felkészültek a második fázis elkezdésére, amelyben 19 templomot renoválnak.

Magyarország tehát szövetségese Libanonnak a keresztény értékek megőrzésében és a menekültkérdésben is

- foglalta össze a miniszter.

A magyar miniszter azt is elmondta, hogy előkészítés alatt áll Magyarország és Libanon között egy védelmi együttműködési megállapodás, miszerint a felek technikai segítségek nyújtanak egymásnak. Örömének adott hangot amiatt, hogy a magyar állam ösztöndíjával minden évben ötven libanoni diák tanul magyar felsőoktatási intézményben. Tárgyalások folynak a két ország között arról is, hogy Bejrút és Budapest között ismét legyen közvetlen légi közlekedés.

Magyarország példája követendő

Gibrán Bászil libanoni külügyminiszter megköszönte a templomok felújítására adott támogatást, és kifejezte bizalmát abban, hogy minél több nagy ország követi Magyarország példáját, és segíti majd a libanoni keresztényeket. Rámutatott, hogy

a keresztények továbbra is komoly veszélyben vannak, főleg a Közel-Keleten és másutt Ázsiában, példaként felhozva a közelmúltbeli Srí Lanka-i merényleteket.

Éppen ezért elengedhetetlen Libanon támogatása annak érdekében, hogy segíteni tudja az országban élő keresztény közösségeket, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne kényszerüljenek elhagyni hazájukat.