Ámokfutó diákok lövöldöztek egy denveri iskolánál

GettyImageRank2 stem SHOOTING highland ranch active shooting SCHOOL shooter kids police emergency douglas county sheriff suspects stem school and academy science, technology, engineering and math students south metro fire HIGHLANDS RANCH, COLORADO - MAY 0
Fegyveres rendőr a Highlands Ranch-i STERM középiskolánál
Vágólapra másolva!
Iskolai lövöldözés volt a coloradói Denver mellett helyi idő szerint kedden az Egyesült Államokban, az ámokfutásnak egy halálos áldozata és több sebesültje van. A két feltételezett elkövetőt elfogták.
Vágólapra másolva!

A lövöldözés helyi idő szerint a délutáni órákban történt, nem messze attól a Columbine Iskolától, ahol húsz évvel ezelőtt – 1999. április 20-án – két állig felfegyverzett diák követett el tömegmészárlást. 15 embert megöltek, 24-et pedig megsebesítettek.

Kisdiákot kísér a gyerekek és szüleik találkozási pontjaként kijelölt közösségi házhoz egy rendőrnő Highlands Ranchben Forrás: MTI/AP/David Zalubowski

A Denvertől délre fekvő Highland Ranch nevű településen – amelynek középiskolájában 1850 diák tanul – az első lövések eldördülése után az iskola vezetői

azonnal értesítették a rendőrséget, amely perceken belül a helyszínen volt.

Az iskolát és a környező utcákat lezárták, és bár még eldördültek további lövések is,

a két feltételezett elkövetőt azonnal elfogták.

Sajtótájékoztatóján Tony Spurlock megyei seriff elmondta: a rendőröknek csak némi dulakodás után sikerült lefegyverezniük a két lövöldözőt, mindketten az iskola diákjai. A seriff szerint „ennek a szörnyűségnek egyetlen településen sem lenne szabad megtörténnie”.

Meghalt az iskola egyik diákja

Tony Spurlock ugyan nem nevezte meg a halálos áldozatot, de a megyei halottkémre hivatkozva azt közölte, hogy az iskola 18 éves fiúdiákja volt. A nyolc sebesült közül többek állapota válságos, a legfiatalabb áldozat 15 éves. „Megrázó, hogy ez és a környező közösségek túlságosan is jól ismerik e gyűlöletes és szörnyűséges erőszakot” – fogalmazott kedden este kiadott közleményében a Fehér Ház.
Colorado kormányzója, Jared Polis a Twitteren fejezte ki együttérzését, és közölte, hogy figyelemmel kísérik a tragédia utáni helyzetet is. A rendőrség megindította a nyomozást az ügyben.

Fegyveres rendőr a Highlands Ranch-i STERM középiskolánál Forrás: AFP/2019 Getty Images/Tom Cooper

A Highland Ranch-i iskolát egyébként – más, Denverhez közeli oktatási intézményhez hasonlóan – április 17-én egyszer már lezárták. Akkor egy Floridából érkezett tinédzserlány fenyegetőzött azzal, hogy a Columbine-tragédia évfordulóján tömegmészárlást követ el. A felfegyverkezett nőt a rendőrök végül holtan találták meg, miután agyonlőtte magát.