Ciprusi sorozatgyilkosság: az új rendőrfőnök szerint is hibáztak a nyomozásban

ciprusi sorozatgyilkos
Ebben a ciprusi mesterséges tóban megtalálták a sorozatgyilkos harmadik áldozat holttestét is. A 2019. április 26-án készült felvételen helyi rendőrök és tűzoltók kutatnak az áldozatok után Nicosia határában. A hatóságok 9 napja őrizetbe vettek egy 35 éves katonatisztet, aki bevallotta, hogy öt külföldi nőt és két lányt ölt meg.
Vágólapra másolva!
Több hibát vétettek Ciprus első sorozatgyilkoságának nyomozása alatt a rendőrök, ezért múlt héten lemondott az igazságügyi miniszter és a rendőrfőnök is. Az új rendőrfőnök most bocsánatot kért - írta meg a Sky News. Egy katona összesen öt nő és két kislány meggyilkolását vallotta be. A rendőrök megállíthatták volna, ha nem hibáznak.  
Vágólapra másolva!

A sorozatgyilkos úgy bukott le, hogy túrázók április 14-én meglátták a rézbánya aknájában az egyik holttestet. Az áldozat a 38 éves Fülöp-szigeteki nő, Mary Rose Tiburico és 6 éves gyereke, Sierra. Tavaly május 5-én tűntek el.

Az asszony és a férfi fél évig randizott azelőtt, hogy a nőnek nyoma veszett volna.

Ezt az áldozat számítógépének vizsgálatából állapították meg a nyomozók. Metaxas lakótársa azt mondta, hogy míg Tiburicóval randizott, a férfi ragaszkodott hozzá, hogy a nő vigye el magával a kislányát is. Ugyanabban a mesterséges, vörös tóban találták meg a 28 éves filippínó Arian Palanas Lozano holttestét is április 20-án.

Nem sokkal később a rendőrök elfogtak egy 35 éves katonatisztet, aki 7 gyilkosságot vallott be: öt nőét és két kislányét.

Azt mondta, áldozataival a társkereső oldalon ismerkedett meg, és mindegyikük külföldi vendégmunkás volt. Volt köztük filippínó és román is. A hat- és nyolcéves kislányok a meggyilkolt nők gyerekei voltak.

Földi maradványaikat két bőröndben és egy zsákban rejtette el, amit a tóba dobott.

Utóbbiban a rendőrök szerint a kislányok csontjai lehettek.

Ebben a ciprusi mesterséges tóban megtalálták a sorozatgyilkos harmadik áldozat holttestét is. A 2019. április 26-án készült felvételen helyi rendőrök és tűzoltók kutatnak az áldozatok után Nicosia határában Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu


Metaxas elvezette a rendőröket egy katonai tüzelő helyhez, ahol egy másik nő maradványait is megtalálták egy gödörben.

A nyomozók szerint a nepáli Ashita Khadka Bista testére bukkantak rá.

A férfi első áldozata a 2016 szeptemberében eltűnt román nő Florentina Bunea, és annak 8 éves kislánya, Elena Natalia lehetett. Amikor felőlük érdeklődtek, a rendőrök azt mondták, jó okuk van azt feltételezni, hogy mindketten az ország északi részén lehetnek.

Mivel többen azzal vádolták a rendőröket, hogy nem vizsgálták ki az eltűnt külföldi nők ügyeit, és nem állították meg a sorozatgyilkost, múlt héten Jonasz Nikolaou igazságügyi miniszter bejelentette a lemondását.

Az államfő, Nikosz Anasztasziadisz pedig elfogadta ezt. Zacharias Chrysostomou-t, a rendőrfőnököt is leváltották az igazságügyi miniszter után.

Kiprosz Mihaelidész új ciprusi rendőrfőnök (k) nyilatkozik a sajtó képviselőinek a főváros, Nicosia környékén fekvő Mitsero falu melletti mesterséges tónál 2019. május 7-én Forrás: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Az új rendőrfőnök Kypros Michaelides lett, aki most bocsánatot kért a korábbi pontatlan nyomozásért.

- nyilatkozta a rendőrfőnök.

Elismerte, hogy nem tudták megvédeni az áldozatokat, és, hogy felelőségre vonhatóak azok, akik nem megfelelően vizsgálták az eltűnési ügyeket.