Áfacsalással finanszírozta magát egy spanyolországi dzsihadista csoport

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam

U.S. mulls pulling troops from Sinai due to ISIS threa
Vágólapra másolva!
Dániában áfacsalással eladott baromfin, sajton és csokoládén keresztül finanszírozta magát egy spanyolországi dzsihadista sejt. Az évek során több millió euróhoz jutottak így.
Vágólapra másolva!

Az El Confidencial beszámolója szerint a spanyolországi iszlamisták már 2005 óta működtették a rendszert, de csak később költötték el az addig összegyűlt mintegy 8 millió eurót, tehát több mint két és fél milliárd forintot. Céljuk az volt, hogy 24 marokkói és két spanyol állampolgárt kiutaztassanak és beszervezzenek Szíriában, Maliban és Líbiában az Iszlám Állam kötelékébe.

Hatan a sejt tagjai közül Spanyolország apró kis észak-afrikai területén, Melillán voltak aktívak, mielőtt 2014-ben lekapcsolták volna őket – mondta el az AFP-nek a spanyol csendőrség, a Guardia Civil szóvivője. Hozzátette azt is, hogy a nyomozás még továbbra is tart a hat férfi ügyében.

Mindenesetre a módszereikről sikerült kideríteni, hogy dániai dzsihadista kontaktjaikon keresztül léptek kapcsolatba 42, többnyire dán céggel, majd később az évek során sikerült a saját embereiket vezető pozíciókba juttatniuk. A csoportnak pedig

sikerült kihasználnia az uniós jog bizonyos kiskapuit, amivel fedőcégek bonyolult hálózatának segítségével elkerülhették az áfa megfizetését azok után az élelmiszerek után, amiket ezek a dán cégek értékesítettek.

A statisztikák szerint évente körülbelül 50 milliárd eurót sikkasztanak el áfacsaláson keresztül az európai bűnszervezetek.