Megint óriásmecset épülhet egy svéd városban

Svédország, Malmö, mecset
Picture taken 09 July 2007 shows the city of Malmoe's mosque, southern Sweden. Malmoe, with an estimate 30% of immigrants, cristallizes the apprehensions of a very tolerate country, which discovers the integration of its foreigners, mainly muslims. AFP PHOTO / Bjorn Lindgren / SCANPIX (Photo by BJORN LINDGREN / SCANPIX SWEDEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek migrációs hullámai során drasztikusan megnövekedett Växjö lakossága, emiatt pedig azt tervezik, hogy egy új, ezer fő befogadására képes óriásmecsetet építenek, hogy így járjanak a muszlim kisebbség kedvében.
Vágólapra másolva!

Ismail Abuhelal, a Växjői Muszlim Alapítvány vezetője a Lokaltidningen nevű helyi lapnak arról panaszkodott, hogy a városban lévő mecset már 15 éves, és egyszerűen nem elég nagy ahhoz, hogy a dél-svédországi muszlimok gond nélkül elférjenek benne, ezért – szerinte –

A Lokaltidningen cikkét a 888 szemlézte.

„Amikor a ramadán végét ünnepeljük, akár kétezer ember is összezsúfolódhat a mecsetben, ami miatt a régi szőnyegeinket kénytelenek vagyunk kitenni az épület mellé, hogy mindenki Mekka felé fordulva tudjon imádkozni” – mondta az imám, akinek imái meghallgatásra találtak, ugyanis

a városvezetés komolyan tervezi, hogy az egyre nagyobb számú muszlim kisebbségnek épít egy újabb mecsetet.

Abuhelal közölte, hogy információi alapján

A szélsőséges bevándorláspártiságáról hírhedt Svédországban tavaly azt is megengedték a muszlimoknak, hogy hangosan hívjanak imára a müezzinek, így az összes lakos hallhatja, ha a migrásoknak imádkozniuk kell.

A döntés ellen egyedül a Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes párt tiltakozott, akik szerint

A växjői vallási vezető bízik benne, hogy 2025-re már meg is épülhet az új mecset, amit

Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok anyagi segítségével építenének meg.

„Mi, muszlimok úgy gondoljuk, jó dolog oda is mecseteket építeni, ahol még nincsenek, hogy így segítsünk társainkon” – fogalmazott Abuhelal.