Szinte az összes ausztrál tanárt zaklatják vagy bántják

ausztrália, iskola
THIS IMAGE IS PART OF A PHOTO PACKAGE ON CHILDREN GOING TO SCHOOL AROUND THE WORLD 6 years old student Frances McMillan (R) studies with classmates inside a classroom at school in the Coogee suburb of Sydney on June 17, 2013. AFP PHOTO / Saeed KHAN (Photo by SAEED KHAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztráliában a tanárok több mint 80 százaléka már részese volt valamilyen fajta bántalmazásnak vagy zaklatásnak a diákok vagy a szülők részéről, ezt állapította meg egy 2018-as kutatás. Elsősorban a fiatalabb tanárnők – a 21 és 30 közöttiek – vannak a legnagyobb veszélyben. 
Vágólapra másolva!

A melbourne-i La Trobe Egyetem által kiadott új kutatás 560 tanár tapasztalatait összesítette. Megállapították, hogy a felmérést megelőző 9-12 hónapos időszakban a gyerekek által a tanárok 70 százalékát, a szülők által pedig a 60 százalékát érte már valamilyen zaklatás vagy bántalmazás.

Dr. Paulina Billet,

a kutatás egyik vezetője szerint ez a jelenség a tanárok egész karrierjét végigkíséri,

már a kezdetektől egészen addig, amíg vissza nem vonulnak. A kutató szerint ezek a mindennapos kis dolgok ahhoz vezetnek, hogy végül tejesen erodálják a tanár hajlandóságát hivatásának folytatására.

A tanulmány 1540 diákok vagy szülők által elkövetett esetről számol be. A célszemélyek elsöprő többsége a tanárnők (közel 86%), a férfi tanárok kevésbé érintettek.

Gyerekek egy általános iskolában Sydney-ben. A kép illusztráció Forrás: AFP/Saeed Khan

Káromkodás, ütés, fenyegetőzés

A bántalmazás egyik leggyakoribb formája a a verbális agresszió. A vizsgált időszakot tekintve a tanárok közel 30 százalékával káromkodtak, 28 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ordítoztak velük a diákok.

Ritkább esetben, de arra is van példa, hogy megütik a tanárokat

– 10 százalék jelentett erről –, vagy személyes vagyontárgyukat rongálják meg. Dr. Billet elmondta azt is, hogy egy tanárt az egyik szülő íjjal és nyíllal fenyegette meg,

pontosabban azzal, hogy ha nem hagyják békén a gyerekét, nyílvesszővel fogják kilőni a szemét

– olvasható az ausztrál híroldalon, az Abc.net.au oldalán.

Ugyanakkor – szerencsére – a szülők által elkövetett fizikai atrocitás igen ritka.

A felmérésben részt vevő tanárok 83 százaléka azonban már gondolkodott azon, hogy elhagyja szakmáját a folyamatos zaklatások miatt. Elmondták azt is, hogy amikor az iskolában felmerültek ezek a problémák, akkor nemhogy nem támogatták őket az intézmény részéről, hanem az iskola vezetősége inkább a diákok és a szülők mellé állt, ahelyett, hogy komoly következménye lett volna a tanári kar bántalmazásának.

Ezért a tanárok azt szeretnék, ha olyan szabályokat vezetnének be, amely lehetőséget biztosít nekik a bántalmazások jelentésére, valamint megvédi őket a zaklatásoktól.