Drasztikusan csökkent a bűnözés Matteo Salvini belügyminisztersége alatt

SALVINI, Matteo
Róma, 2018. december 8. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke beszédet mond az olasz kormánypárt római nagygyűlésén 2018. december 8-án. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
Miután koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom kritizálni kezdte Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminisztert, miszerint kevesebbet kellene foglalkoznia a migránsokkal és többet a maffiával, a miniszter szembesítette a valósággal támadóit: tavaly március vége és idén március vége között az összbűnözés 15 százalékkal csökkent az országban, hála a módszereinek.
Vágólapra másolva!

Nyilván nem teljesen véletlen, hogy pont tavaly márciusban vált az olasz köztársasági szenátus tagjává, pár hónappal később, júniusban pedig már belügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként óvta az országot az illegális bevándorlástól. Ez olyan jól sikerült, hogy idén januárra szinte teljesen sikerült megállítania az olasz partok felé irányuló migránsáradatot, mára pedig messze a legnépszerűbb olasz politikussá vált.

Látva a honfitársai biztonságát előtérbe helyező Salvini erősödését, a baloldali Öt Csillag Mozgalom folyamatosan próbál fogás találni rajta,

kiváltképp a közeledő európai parlamenti választások miatt. A belügyminiszter pedig, aki értelemszerűen a rendőrséget is irányítja, válaszul felfedte a hivatalos statisztikákat, amiből kiderült, hogy egy év leforgása alatt az összes bűnelkövetés 15 százalékkal csökkent, a gyilkosságok aránya 12,2 százalékkal, a gyilkossági kísérleteké pedig 16,2 százalékkal.

Ugyanebben az időszakban 32,1 százalékkal csökkent a szexuális erőszakok száma, a rablásoké pedig 20,9 százalékkal.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Minden jel arra mutat tehát, hogy Matteo Salvini az illegális bevándorlás megfékezésével tökéletes irányba viszi országát. Ehhez képest Luigi di Maio, a másik miniszterelnök-helyettes és az Öt Csillag elnöke azzal próbálta meg bírálni a jobboldali tárcavezetőt, hogy azt mondta: a migránsok ijesztgetése és falak látogatása helyett a belügyminisztérium vezetőjének a maffia elleni harcra kellene koncentrálnia.

A falakra vonatkozó megjegyzése nem is lehetne egyértelműbb célzás arra, hogy Salvini épp a napokban tett látogatást Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a déli határvédő kerítésnél. A két vezető többek között azért is szúrja a szemét a bevándorláspártiaknak, mert az elmúlt években Magyarországnak sikerült a szárazföldön, Olaszországnak pedig Matte Salvini vezetésével a tengeren megállítania az illegális bevándorlást.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kormányfő a tárgyalásuk végén úgy fogalmatott a közösségi oldalára kitett videóban, hogy

Salvini a maffiás utalásra pedig úgy reagált, hogy

A nápolyi bűnszervezet esetében egy 17. századi gyökerű társaságról beszélünk, aminek sikerült túlélnie még a 20. század összes nagy viharát is. Salvini szerint több rendőrre lesz szükség a végső győzelemhez.

Tavaly augusztusban egyébként szintén napvilágra hozott egy bűnözési statisztikát a Salvini-tárca, 2018. első hat hónapjára vonatkozóan. Mint említettük, ő maga június elején vette át az irányítást a belügyminisztériumban, így ő csak örökölte a számokat. Mindenesetre ezekből az derült ki, hogy 2018. első fél évében az összes bűncselekmény harmadát migránsok követték el, és közülük is kiemelkedik a nigériai maffia, ami mára talán az egész kontinens legbrutálisabb szervezetévé vált.