Harry elárulta, mikor mutatják meg a kis herceget

Harry herceg, Meghan Markle
Britain's Prince Harry, Duke of Sussex (L), and Britain's Meghan, Duchess of Sussex (R) arrive to attend a gala performance of the musical 'Hamilton' in support of the charity Sentebale at the Victoria Palace Theatre in London on August 29, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Dan CHARITY
Vágólapra másolva!
Mint korábban megírtuk, fia született Harry hercegnek és Meghan hercegnének. Harry a windsori rezidenciájuknál összegyűlt újságíróknak azt mondta, hogy az újszülött és édesanyja remekül van.
Vágólapra másolva!

Az újszülött a 93 éves II. Erzsébet királynő és 98. évében járó férje, Fülöp edinburghi herceg nyolcadik dédunokája.

Meghan nem kórházban szült

A palota utalást tett arra, hogy a gyerek nem kórházban, hanem a házaspár windsori rezidenciáján, a Frogmore Cottage-ban született.

Forrás: AFP/Dan Charity

A brit sajtó már korábban azt írta udvari forrásokat idéző értesülései alapján, hogy

Meghan a királynő windsori rezidenciájának közelében lévő otthonukban, vagyis nem kórházban kívánja megszülni első gyerekét,

és azt sem akarja, hogy a királyi család orvosai jelen legyenek a szülés közben.

Vilmos herceg és 3 gyereke, valamint Harry herceg a Lindo Wing klinikán született

Az a kezdetektől egyértelmű volt, hogy Meghan hercegné nem a királyi család által rendszeresen használt londoni St. Mary's kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján hozza világra gyermekét.

Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös negyedik unokájának a világra jöttét a windsori kastélyban 2019. május 6-án, miután Harry sussexi hercegnek, a brit trónörökös másodszülött fiának és feleségének, Meghan sussexi hercegnének fiúgyermeke született Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Itt született Harry és bátyja, Vilmos herceg, valamint Vilmos és felesége, Katalin hercegnő három gyereke is.

A Lindo Wing klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója (vagyis Vilmos és elsőszülött fia, György) is a falai között jött a világra.

Vilmos és Katalin mindhárom gyerekének születését rendkívüli sajtófelhajtás kísérte, és mindhárom újszülöttet világra jövetelük után alig néhány órával megmutatták a médiának.

Meghan és Harry azonban már az elmúlt hónapokban egyértelművé tette, hogy ilyesmiről az ő gyerekük születése után szó sem lehet.

Harry herceg jelen volt a szülésnél

Harry, aki jelen volt első gyermeke születésénél, a sajtónak nyilatkozva hétfőn mindazonáltal megígérte, hogy

a világ két napon belül láthatja a kisfiút.

Az egyelőre név nélküli kisfiú az első a mindenkori angol-brit uralkodók egyenes ági leszármazottai közül, aki amerikai állampolgárként jött a világra. Édesanyja ugyanis változatlanul amerikai állampolgár, a hercegi házaspár első gyereke így automatikusan amerikai-brit kettős állampolgárságú.

Harry, Sussex hercege és felesége, Meghan, Sussex hercegnéje a sydney-i Taronga Állatkertben 2018. október 16-án Forrás: MTI/AAP/Dean Lewins

Meghan Markle személyében a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Az idők változását és az udvari protokoll szigorának enyhülését jelzi, hogy 83 évvel ezelőtt VIII. Eduárd királynak még le kellett mondania a trónról és a koronáról, mivel ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni, Wallis Simpsont. Ezt akkoriban sem az udvar, sem a brit kormány nem volt hajlandó jóváhagyni. Ezúttal azonban semmiféle ilyen kifogás nem merült fel Meghannel szemben, és így

egy pillanatra sem került napirendre az a lehetőség sem, hogy Harrynek esetleg le kellene mondania helyéről a trónutódlási sorban.

Egyelőre nem bizonyos, és II. Erzsébet királynő döntésén múlik, hogy Meghan és Harry hétfőn született első gyermeke részesül-e hercegi címben.

Sokan arra fogadtak, hogy a házaspárnak lánya születik

A londoni fogadóipart alaposan meglepte, hogy a házaspár első gyereke fiú.

Rupert Adams, a legnagyobb brit fogadási hálózat, a piac 25 százalékát ellenőrző William Hill nemzetközi sajtókapcsolati igazgatója Londonban dolgozó külföldi tudósítóknak tartott minapi tájékoztatóján elmondta: arra, hogy Harry és Meghan gyereke leány lesz, április elején hirtelen olyan mennyiségű fogadás érkezett, hogy a William Hill ezt a fogadási lehetőséget lezárta, abból a meggyőződéséből kiindulva, hogy „valaki valamit tud”.

Adams elmondása szerint a fogadójátékosok zöme annyira biztos volt abban, hogy a hercegi házaspár gyereke leány lesz, hogy a gyerek nevére beérkező fogadási tétek több mint 60 százalékát a Diana első keresztnévre tették fel.