V4NA: Brit imámképzőkben tanítják az intoleranciát és a nőgyűlöletet

Darul Uloom
Indian Muslim students recite from the Quran in a classroom during the month of Ramadan at The Madrasa Islamia Darul-Uloom Ashrafia in Hyderabad on June 24, 2015. As well as abstinence and fasting during Ramadan, Muslims are encouraged to pray and read the Quran during Islam's holiest month. AFP PHOTO/NOAH SEELAM (Photo by NOAH SEELAM / AFP)
Vágólapra másolva!
Iszlamista iskolákban tanítanak fiatal, migráns hátterű imámokat az Egyesült Királyságban az intoleranciára és a nőgyűlöletre, derült ki egy titkos londoni kormányzati jelentésből. A V4NA nemzetközi hírügynökség brit sajtóra hivatkozó beszámolója szerint Nagy-Britanniában 48 ilyen jellegű intézmény üzemelhet.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail című brit lap cikke alapján a jelentésből kiderül, hogy az Egyesült Királyságban található több tucat, úgynevezett Darul uloomban szélsőséges nézeteket valló prédikátoroktól, azaz olyan

radikális imámoktól tanulnak, akik muzulmán országokból érkeztek a szigetországba.

A Darul uloom elnevezés egyébként a Tudás Házát jelenti.

Egy Darul uloom iskola. A kép illusztráció Forrás: AFP/Noah Seelam

A Daily Mail 48 ilyen intézményt azonosított, amelyek a Dars-E-Nizami szigorú tanait követik.

A lap szerint legalább 4 Darul uloom működését kifogásolta korábban a brit oktatásfelügyelet (Ofsted).

Az ellenőrök azzal szembesültek,

a diákokat arra tanítják, hogy a zene és a tánc az „ördögtől származik”, valamint, hogy a nők nem tagadhatják meg a szexuális együttlétet a férjeiktől.

A zene betiltása egyébként az Iszlám Állam terrorszervezetben is bevett szokás volt.

Azokat, akik megsértették a szabályozást

nyilvános korbácsolással büntették meg.

„A Darul uloomok által nyújtott brit képzés a szélsőséges nézetek kialakulását eredményezi, mivel az intézmények nagyon konzervatívak, és gyakran nem foglalkoznak a muszlimok előtt álló kihívásokkal a modern Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy az országban kiképzett imámok nem tudják majd jobban képviselni a brit muszlimokat, mint azok az imámok, akik külföldről érkeztek”, mondta a Daily Mailnek egy neve elhallgatását kérő forrás, aki ismeri a szóban forgó jelentést.

Négy évvel ezelőtt az oktatásfelügyelet vizsgálta Birminghamben az intézményt, miután olyan szórólapok kerültek elő, amelyek

az ördög művének nevezik a táncot és a zenét.

2011-ben pedig a Channel 4 televízió derítette ki, hogy az intézményben arra tanították a diákokat, hogy

„Ha megnézik az Ofsted által készített jelentést, kiderül, hogy az iskolánk jó besorolást kapott minden területen. A zenéről szóló szórólapokat pedig a mecsetben találták. Egy idegen hagyta ott. Ezeket eltávolítottuk és megsemmisítettük”, mondta a lapnak Dr. David Bone, az intézmény igazgatója.