Trump és Putyin egy új nukleáris egyezményről egyeztetett telefonon

diplomacy Horizontal US President Donald Trump (L) and Russia's President Vladimir Putin shake hands before attending a joint press conference after a meeting at the Presidential Palace in Helsinki, on July 16, 2018.
The US and Russian leaders opened an h
Donald Trump és Vlagyimir Putyin utoljára 2018. július 16-án tárgyalt Helsinkiben.
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztetett telefonon - jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő szerint a két államfő több mint egy órán keresztül tárgyalt egymással telefonon.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin utoljára személyesen 2018. július 16-án tárgyalt Helsinkiben Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Megbeszélték, hogy

vagy új nukleáris egyezményt kötnek, de az már Kína bevonásával háromoldalú megállapodás lenne, vagy a még meglevő amerikai-orosz stratégiai szerződést hosszabbítanák meg.

Sarah Huckabee Sanders elmondta azt is az újságíróknak: a megbeszélésen a nukleáris egyezmény lehetősége mellett Donald Trump és Vlagyimir Putyin megvitatta a venezuelai helyzetet és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét.

A szóvivő tájékoztatása után pár perccel Donald Trump Twitter-bejegyzésben "nagyon jó" és "gyümölcsöző" beszélgetésnek minősítette egyeztetéseit az orosz elnökkel.

Azt írta:

Trump, kiegészítve Sarah Huckabee Sanders tájékoztatását, azt is közölte:

Vlagyimir Putyinnal megvitatott kereskedelmi kérdéseket is, valamint az "orosz kacsát".

Ezzel a 2016-os választási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti - állítólagos - összejátszásról folytatott Mueller-vizsgálatra utalt, amelynek eredményeképpen Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője megállapította, hogy

sem Trump, sem munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében.