Szabadon engedték az észak-koreai vezető féltestvére halálának ügyében megvádolt vietnámi nőt

Kim Dzsongnam gyilkosság  KIM Dzsong Un, indonéz Siti Aishah, vietnami  Doan Thi Huong, nő ellen Kim Dzsongun észak-koreai diktátor féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolása
Sepang, 2017. március 1. Malajziai rendőrök kísérik a 28 éves vietnami Doan Thi Huongot (j2) a bíróságra a malajziai Sepangban 2017. március elsején. Doan Thi Huong és a 25 éves indonéz Siti Aishah ellen vádat emeltek a malajziai hatóságok Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt. A két nő mérgező folyadékot kent a Kim Csol névre kiállított útlevéllel utazó Kim Dzsong Nam arcába a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. február 13-án. (MTI/EPA/Fazry Ismail)
Vágólapra másolva!
Szabadon engedték pénteken az észak-koreai vezető féltestvére halálának ügyében megvádolt vietnámi nőt, aki még a nap folyamán visszautazik hazájába.
Vágólapra másolva!

A 45 éves Kim Dzsongnamot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcába VX ideggázt kentek. A korábban megvádolt két elkövető, az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnámi Doan Thi Huong azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás felvételben vesznek részt.

Idén márciusban egy bíró háromévi börtönbüntetésre ítélte a vietnámi nőt,

miután a nő elismerte, szándékos testi sértést követett el egy veszélyes eszközzel, és az ügyészség visszavonta a gyilkosság vádját ellene, valamint a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah ellen.

Malajziai rendőrök kísérik a 28 éves vietnámi Doan Thi Huongot a bíróságra a malajziai Sepangban 2017. március elsején Forrás: MTI/EPA/Fazry Ismail

Doan Thi Huongnak jó magaviselete miatt elengedik büntetése egyharmadát. Beszámítva az eddig börtönben eltöltött időt, a két év most lejárt.

Az ügy ezzel gyakorlatilag lezárult, mivel az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolása ügyében megnevezett négy észak-koreai állampolgár – Hong Szong Hacs, Ri Dzsi Hjon, Ri Dzse Nam, továbbá O Dzsong Gil – nincs őrizetben.

Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát.

Tavaly augusztusban a legfelsőbb bíróság még látott bizonyítékot arra, hogy a két nő a négy észak-koreaival egy jól megszervezett összeesküvésben vett részt. Az ügyészségnek ugyanakkor

nem sikerült bizonyítania, hogy a nőknek szándékában állt Kim Dzsongnam meggyilkolása.

A malajziai tisztviselők hivatalosan nem is vádolták meg Észak-Koreát az ügyben, illetve világossá tették, hogy nem kívánják az esetet politikai síkra terelni.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.