Madrid nem adja ki Leopoldo Lópezt, ő viszont nem kér menedékjogot

MADURO MOROS, Nicolás; GUAIDÓ, Juan
Caracas, 2019. április 30. A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője (b) és Leopoldo López ellenzéki vezető egy caracasi tüntetésen 2019. április 30-án. Guaidó felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen és távolítsa őt el a hatalomból. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez
Vágólapra másolva!
Josep Borrell spanyol külügyminiszter reményét fejezte ki arra, hogy országa venezuelai nagykövetsége nem válik politikai történések központjává, noha megerősítette, hogy Spanyolország nem adja ki a venezuelai hatóságoknak Leopoldo López ellenzéki vezetőt, aki Spanyolország caracasi nagyköveti rezidenciára menekült. López azonban nem kér menedékjogot Madridtól, és nem hajlandó elhagyni hazáját felesége szerint, akit az El Mundo című spanyol lap idézett.
Vágólapra másolva!

Borrell libanoni látogatásán a TVE spanyol televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, bízik benne, hogy a jelenlegi helyzetben Venezuela tiszteletben tartja nagykövetségük diplomáciai sérthetetlenségét.

Josep Borrell Forrás: AFP/Suzanne Cordeiro

Hozzátette,

Ahogy az Origo beszámolt róla, csütörtökön egy venezuelai bíróság letartóztatási parancsot adott ki López ellen, mert megsértette a 2017-ben ellene elrendelt házi őrizet szabályait.

A törvényszék a venezuelai hírszerzést (SEBIN) bízta meg López kézre kerítésével, valamint azzal, hogy a Caracas közeli Ramo Verde katonai börtönbe vigye vissza.

López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert a vád szerint erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken.

2014-ben 43 ember meghalt a Maduro elleni megmozdulásokon. 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből.

López a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szövetségese,

kedden tűnt fel az oldalán a caracasi tömegtüntetésen.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke és Leopoldo López ellenzéki vezető egy caracasi tüntetésen 2019. április 30-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Guaidó szerint Lópezt a SEBIN egyes tisztségviselői szabadították ki, miután "amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik". Guaidó akkor arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban.

A felkelés kudarca nyomán

a jobboldali Népakarat pártot vezető 48 éves López, felesége és lányuk a caracasi spanyol nagykövet rezidenciáján kapott menedéket.

Az ellenzéki vezető az épület előtt csütörtök este újságíróknak kijelentette: nem fél attól, ha újra börtönbe kell vonulnia. Viszont - tette hozzá - arra számít, hogy

Maduro államcsínykísérlettel vádolja Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét, akit hozzávetőleg ötven ország el is ismert a hatalom legitim letéteményeseként.