Nagy kockázatot jelent Washingtonnak, ha nem sikerül eltávolítani Madurót

Vágólapra másolva!
Hatalmas kockázatot jelent az Egyesült Államok vezetése számára, ha Venezuelában az általa támogatott Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek nem sikerül elmozdítania a hatalomból Nicolás Maduro elnököt - figyelmeztetnek hivatalban lévő és egykori amerikai tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

Maduro eltávolítása Washington számára azért fontos, mert az

olyan dominóhatást idézhetne elő a térségben, amely akár a kubai és a nicaraguai diktatúrák bukásához is vezethetne.

A venezuelai vezetés elleni felkelés kudarca a washingtoni adminisztráció legfontosabb célját ásná alá a féltekén.

"Most vagy soha. Ez mindenki számára világos mind az amerikai, mind a venezuelai oldalon" - vélekedett egy magas rangú amerikai tisztségviselő a dpa hírügynökség elemzése szerint.

- tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter szerdán tanácskozott a Fehér Házban a venezuelai válsággal kapcsolatos lehetőségekről. Pompeo kijelentette, hogy

az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak.

Dunford kongresszusi meghallgatásán pedig azt mondta: Donald Trump elnök világossá tette, hogy minden opció szóba jöhet, és a hadsereg támogatja az elnököt, "ha többet kívánna".

John Feeley, az Egyesült Államok egykori panamai nagykövete szerint Washington helyesen cselekszik, amikor jelentős támogatást ígér a venezuelai ellenzéknek, de azzal viszont gyengíti az üzenetét, hogy folyton Kubát vádolja, és következetesen a "zsarnokság trojkájának" nevezi Venezuelát, Kubát és Nicaraguát. Mindezzel azoknak az elméleteknek ad inkább hitelt, amelyek szerint itt valójában nem is egy Venezuelában, hanem egy Washingtonban kiagyalt tervről van szó.

Feeley úgy vélte, a venezuelai hatalomváltás hosszú és nehéz folyamat lesz, de vannak fontos sikerek, amelyeket ki kell emelni. "Ne feledkezzünk meg róla, hogy Juan Guaidó és az ellenzék egy másik vezetője, a korábban házi őrizet alatt tartott Leopoldo López kedden szabadon mozgott a caracasi utcákon, miközben Maduro a Miraflores elnöki palotában lapult meg. Ennek elég nagy szimbolikus jelentősége van" - mondta az egykori nagykövet.