Minden idők legnagyobb migránscsoportját kapták el az amerikai határon

migration Horizontal
Central American migrants -mostly Hondurans- run along the Tijuana River near the El Chaparral border crossing in Tijuana, Baja California State, Mexico, near US-Mexico border, after the US border patrol threw tear gas from the distance to disperse them after an alleged verbal dispute, on November 25, 2018. - US officials closed the San Ysidro crossing point in southern California on Sunday after hundreds of migrants, part of the "caravan" condemned by President Donald Trump, tried to breach a fence from Tijuana, authorities announced. (Photo by GUILLERMO ARIAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai határőrség kedden a reggeli órákban elfogta az eddigi legnagyobb migránscsoportot a mexikói határ közelében.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP) arról számolt be, hogy az Egyesült Államok egyik határállamában, Új-Mexikóban minden eddiginél több illegális bevándorlót fogtak el egyszerre. Egészen pontosan az első körben 424 migránst tartóztattak fel Sunland Park városánál éjfél után nem sokkal, majd a szintén új-mexikói Antelope Wellsnél további 230-at hajnali 2 körül.

A CBP közleménye szerint ez gyakorlatilag mindennapos eset a határvédelmi szerveknél, amikor illegális migránsok százait, köztük időseket és fiatalokat egyaránt kell megállítaniuk, akiket rendszerint az embercsempészek vesznek rá az egyébként elég veszélyes útra. A legtöbb esetben ráadásul a csempészek át sem lépik a határt, nyilván hogy elkerüljék a letartóztatást, szimplán csak irányt mutatnak a közép- és dél-amerikai migránsoknak.

Önmagában ez a valamivel több, mint 600 bevándorló elvileg nem jelenthetne gondot a határőrségnek,

ugyanakkor a számok már tavaly év vége óta egészen drasztikusan emelkednek. A hivatalos adatok szerint csak márciusban 53 ezer családot állítottak meg a szervek, és ez csak egy hónap.

A Gallup február közepi kutatása szerint közel 120 millió külföldi költözne az Egyesült Államokba, ha ezt megtehetné. Közülük is 5 millió dél-amerikai migráns biztosan elindulna egy éven belül, további 42 millió pedig csak az alkalomra vár.

Ebből az következik, hogy

akár megépítik Trump falát, akár nem, ötmillió migráns egész biztosan elindul idén az Egyesült Államok felé.

A már amúgy is teljesen kizsigerelt határőrség pedig szinte tehetetlen lesz a migránsok inváziója ellen. El lehet képzelni, hogy mi történik, ha a nyitott határok és a hatóságok tehetetlensége miatt a többi 42 millió is alkalmasnak látja majd az időt a megindulásra.

Közben a demokraták minden eszközzel próbálják akadályozni a fal megépítését. Jelenleg ott tartanak a bevándorláspárti balosok, hogy felesleges annyi embert letartóztatni, sokuknál elég lenne egy bokára szerelt nyomkövető is. Sőt,

a demokratákat annyira nem érdeklik a törvények és az amerikaiak biztonsága, hogy bármelyik illegális migránst, aki gyerekkel érkezik a határhoz, szinte azonnal be is engedné az amerikai munkaerőpiacra.

Valószínűleg a migránsok is érzik, hogy amíg a demokraták akadályozzák Trump védelmi terveit, addig sokkal nagyobb esélyük van illegálisan behatolni az USA-ba. A hivatalos adatok szerint ugyanis tavaly október és február között legalább 53 nagyobb csoport lépett be az Egyesült Államokba. A nagyobb csoport azt jelenti, hogy száznál több bevándorló alkotja. Nagy részüknél jelentős mennyiségű kábítószert találnak a hatóságok, vagy olyan betegek, hogy azonnal kórházba kell szállítani őket, ami viszont több tízezer munkaórát vesz el a határrendészet amúgy is túlterhelt állományától.

Többségében hondurasi illegális migránsokat próbál könnygázzal feltartani az amerikai határőrség a mexikói Tijuana határvárosban 2018. november 25-én Forrás: AFP/Guillermo Arias

Ami pedig még szomorúbbá teszi a helyzetet, hogy ez az 53 csoport pusztán azokat jelenti, akikről tudnak a hatóságok.

A valós szám ennek többszöröse is lehet, ugyanis az embercsempészek tudatosan használják ki a határőrség kimerültségét. Gyakori taktika a bűnözőknél, hogy egyszerre több is helyen indítanak el nagyobb csoportokat az USA felé, de az bele van kalkulálva, hogy az egyiket ezek közül lekapcsolják. Mivel pedig a hatóságoknak jóformán minden erejét elviszi ennek az egynek a rendezése, a többi csoport gyakorlatilag akadály nélkül hatolhat be az Egyesült Államokba.

Hogy mekkora a nyomás a migránsok részéről, arra jó példa volt az is, amikor február végén öt perc leforgása alatt, két különböző helyszínen 400 bevándorlót kapcsoltak le. Csakhogy itt nem kint terepen a sötét bozótosban vagy a sivatag közepén, hanem

a 700 ezres lakosú texasi El Paso határvárosának belsejében történt az elfogás.

A migránsok mentalitásáról pedig a múlt héten kaphattunk ízelítőt, amikor egy mexikói befogadó táborból 1300-an törtek ki, a bevándorlók valamivel több, mint fele később visszatért a Chiapas szövetségi tagállambeli Tapachulában lévő központba, de körülbelül 600 egyszerűen eltűnt. Az esetről videó is készült, akik pedig felszívódtak, minden bizonnyal meg sem állnak az amerikai határig.

Ahol könnyen meglehet, hogy állig felfegyverzett ismeretlenek kísérik át a határon. Április végén Donald Trump elnök arról írt Twitter-bejegyzést, hogy egy 20 ezer fős migránskaraván indult meg az ország felé. Később egy újabb Twitter-bejegyzésben azt állította, hogy a közép-amerikai ország hadserege segíti az emberkereskedőket, ezért mindenképpen újabb amerikai katonákat küld a határhoz.

Előfordult ugyanis, hogy mexikói katonák a texasi Clint városkánál a határ mentén, de már amerikai területen amerikai katonákat állítottak meg, és az egyikük fegyverét el is vették. A mexikóiak később arra hivatkoztak, nem tudták, hogy már az Egyesült Államok területén járnak.

Az amerikai határőrség pedig nyilvánosságra hozott egy videofelvételt is, amelyen az látszik, mintha felfegyverzett emberek segítenének át a határon egy asszonyt.

Összességében el lehet mondani, hogy a statisztikák szerint tizenkét éve nem próbálkozott ennyi migráns az amerikai-mexikói határon, csak februárban például 76 ezer illegális bevándorlót kaptak el az amerikai hatóságok. Ez pedig azt jelenti, hogy a demokrata Obama-kormány alatt sohasem volt ilyen mértékű a migrációs nyomás. Tehát a Donald Trump fala miatt folyamatosan reklamáló és

a megépítést minden eszközzel akadályozó demokratáknak valójában fogalmuk sincs arról, hogy milyen mértékű az illegális migránsok bevándorlása, és milyen nyomás alatt van a határőrség.