Az Egyesült Államok kész a katonai beavatkozásra Venezuelában

TOPSHOTS Horizontal
Members of the Bolivarian National Guard who joined Venezuelan opposition leader and self-proclaimed acting president Juan Guaido fire into the air to repel forces loyal to President Nicolas Maduro who arrived to disperse a demonstration near La Carlota military base in Caracas on April 30, 2019. - Guaido -- accused by the government of attempting a coup Tuesday -- said there was "no turning back" in his attempt to oust President Nicolas Maduro from power. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai televíziós interjújában.
Vágólapra másolva!

"Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta a tárcavezető a Fox Business Network műsorában. Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban.

Az amerikai külügyminiszter időközben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben az orosz politikus megengedhetetlennek nevezte Washington beavatkozását Venezuela belügyeibe, ahol az ellenzék hatalomátvételi kísérletet hajtott végre.

"A figyelem középpontjába a venezuelai helyzet került, ahol az előző nap az ellenzék az Egyesült Államok nyilvánvaló támogatásával megpróbálta átvenni a hatalmat. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy Washington beavatkozása egy szuverén ország belügyeibe, akárcsak a vezetése elleni fenyegetések a nemzetközi jog kirívó megsértésének számítanak" - olvasható a moszkvai külügyminisztérium állásfoglalásában.

Lavrov egyben figyelmeztette Pompeót, hogy Washington további "agresszív lépései" Venezuelában komoly következményekkel járhatnak. A tárca szerint a latin-amerikai ország jövőjéről egyedül a venezuelai nép hivatott dönteni minden politikai erő bevonásával, ahogy azt a caracasi vezetés már régóta sürgeti.

Pompeo ugyanakkor a caracasi vezetéssel szövetséges Oroszország és Kuba beavatkozásának befejezését követelte, ami az amerikai miniszter szerint destabilizálja Venezuelát és felforgatja Washington és Moszkva kapcsolatait - mondta Morgan Ortagus külügyi szóvivő.

"A miniszter felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Nicolás Maduro támogatásával, és csatlakozzon azokhoz az országokhoz, köztük a nyugati félteke államainak túlnyomó többségéhez, amelyek a venezuelai nép jobb jövőjét szeretnék" - tette hozzá.

Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szerint Pompeo a nap folyamán orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval készül telefonon egyeztetni

a venezuelai válság miatt Moszkva és Washington között kialakult feszültségekről.

Bolton nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mennyit tud a venezuelai elnök terveit illető orosz beavatkozásról, de leszögezte, Oroszország ténykedése nem kívánatos. "Ez a mi féltekénk" - hangoztatta az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház előtt összesereglett újságíróknak.

Guaidó-szimpatizáns katonák lőnek a levegőbe, amikor Maduro venezuelai elnök gépe Caracasba, a La Carlota katonai bázis közelébe érkezett, április 30-án Forrás: AFP/Federico Parra

"Ez nem az a hely, ahol az oroszok beavatkozhatnak. Ez hiba a részükről, és ez nem fogja a kapcsolatok javulását szolgálni" - fűzte hozzá Bolton, aki szerint Maduro készen állt arra, hogy elhagyja Venezuelát, és Kubába meneküljön, de az oroszok maradásra bírták.

Juan Guaidó ellenzéki vezető kedden felhívást intézett a hadsereg tagjaihoz, hogy segítsenek eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt, ám a jelek arra mutatnak, hogy felszólítása nem talált követőkre. A venezuelai elnök és Vladimir Padrino védelmi miniszter kedden este közösen jelent meg a többségében a kormány finanszírozta Telesur televízióban, és

Maduro bejelentette, hogy a hadsereg továbbra is mellette áll.

Az elnök közölte: államcsínykísérletet hiúsítottak meg.