Átvette a trónt Naruhito, az új japán császár

royals Vertical Japan’s Crown Prince Naruhito (R) and his wife Crown Princess Masako (C) attend the abdication ceremony of Emperor Akihito at the Matsu-no-Ma state room in the Imperial Palace in Tokyo on April 30, 2019. - Emperor Akihito is handing over t
Naruhito és felesége, Masako
Vágólapra másolva!
Bejelentette a krizantémtrón átvételét szerdán Naruhito új japán császár, akinek uralkodásával kezdetét veszi a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka.
Vágólapra másolva!

Az apja, Akihito örökébe lépő 59 éves Naruhito rövid nyilatkozatában azt mondta: „Ezennel átvettem a trónt a japán alkotmány, a különleges intézkedések törvénye és a császári ház törvénye alapján.”
„Ígérem, hogy mindig az embereket fogom szem előtt tartani, és közel kerülve hozzájuk fogom ellátni kötelezettségemet, az állam és a japán nép egységének jelképeként, az alkotmánnyal összhangban” –tette hozzá.

– mondta.

A rövid, tízperces ceremónián egyszerű fekete öltönyben megjelenő új japán uralkodó a jogszerű trónöröklés bizonyítékául átvette a császári jelképeket, a pecséteket, a kardot és az ékszert.

Naruhito és felesége, Masako Forrás: AFP

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized után kedden távozott a trónról, és ezzel lezárul a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak.

Az új császár hivatalos trónra lépését októberben tartják ünnepélyes szertartás keretében, amelyre külföldi méltóságokat is meghívnak. Japánban a császár az állam jelképe, politikai szerepe nincs, és csupán protokolláris kötelezettségei vannak.