A tüntetők közé hajtott egy katonai páncélozott jármű Venezuelában - videó

MADURO MOROS, Nicolás; GUAIDÓ, Juan
Caracas, 2019. április 30. Ellenzéki tüntető egy felgyújtott busz előtt fellázadt és kormányhű katonák összecsapása közben Caracasban 2019. április 30-án. A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Nicolás Maduro elnök ellen és távolítsa őt el a hatalomból. MTI/AP/Fernando Llano
Vágólapra másolva!
A tüntetők közé hajtott kedden a venezuelai Nemzeti Gárda (GNB) egyik páncélozott járműve a caracasi La Carlota légi támaszpont közelében, ahol korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy véget vessenek Nicolás Maduro elnök "hatalombitorlásának". Harmincheten megsebesültek, legalább tizenegy embert őrizetbe vettek. 
Vágólapra másolva!

Tüntetők egy csoportja kövekkel dobálta és botokkal ütötte a GNB legalább két járművét, mire az egyik hirtelen éles fordulatot vett, és a tüntetők közé hajtott.

A Salud Chacao kórház közleménye szerint harmincheten sebesültek meg.

A Reuters hírügynökség szerint a Guaidóhoz csatlakozó néhány tucat katona összecsapott a továbbra is Maduróhoz hű erőkkel a légi támaszpont közelében.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter Twitter-bejegyzése szerint a Maduróhoz hű erők egyik tagja, Yerzon Jimenez Baez megsebesült az összecsapásokban.

Az ezredes lőtt sebet szenvedett nyakmagasságban.

Padrino az ellenzéki vezetést tette felelőssé az esetért.

A Nicolás Maduro venezuelai elnökhöz hű nemzeti gárda egyik tagjával dulakodnak ellenzéki tüntetők a caracasi La Carlota légi támaszpont előtt 2019. április 30-án. A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Maduro elnök ellen, és távolítsa őt el a hatalomból Forrás: MTI/AP/Boris Vergara

Az AFP francia hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen,

akik Guaidó felhívására utcára vonultak annak érdekében, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat

a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben. A Foro Penal emberi jogi szervezet közlése szerint kedden "legalább tizenegy embert" őrizetbe vettek.

Maduro szerint a hadsereg továbbra is mellette áll

Maduro a nap folyamán meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására azt követően, hogy egy csoport egyenruhás csatlakozott az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó vezette felkeléshez. A venezuelai elnök teljes mozgósításra szólította fel a népet, hozzátéve: "Győzni fogunk".

Padrino egy korábbi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg

Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden "normális".

A katonák egy része átállt Guaidó oldalára

Guaidó kedden egy videofelvételt tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette:

a katonák átálltak hozzá, hogy "véget vessenek Maduro hatalombitorlásának".

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, magukra csavart kék színű kendővel jelzik ezt.

A venezuelai parlament elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később ezrek vonultak az utcákra, hogy kifejezzék támogatásukat Guaidónak. Mindeközben Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter kedden tagadta, hogy katonai puccskísérlet van folyamatban, és azzal vádolta Guaidót, hogy Washington utasítására cselekszik.

Ellenzéki tüntető egy felgyújtott busz előtt fellázadt a kormányhű katonák összecsapása közben Caracasban 2019. április 30-án Forrás: MTI/AP/Fernando Llano

A brazil elnök is kiállt a tüntetők mellett, többen visszafogottságra intenek

Jair Bolsonaro brazil elnök a szolidaritásáról biztosította kedden a venezuelai népet,

amelyet szerinte egy diktatúra rabszolgasorba vetett

- írta Twitter-oldalán az elnök. Ernesto Araujo brazil külügyminiszter is üdvözölte, hogy a venezuelai katonák szembefordultak Nicolás Maduro elnökkel, és Brazília támogatásáról biztosította "a demokratikus átmeneti folyamatot" - mondta abból az alkalomból, hogy Brazíliavárosban találkozott Heiko Maas német külügyminiszterrel.

A német politikus szerint felelősségteljes cselekvésre van szükség, és nem katonai, hanem politikai megoldás szükséges a felek között.

António Guterres ENSZ-főtitkár