Több mint ezer migráns kitört egy befogadóközpontból Mexikóban

Tapachula, 2019. április 26. Letartóztatott kubai migránsok egy rendőrségi járműben a dél-mexikói Tapachulában 2019. április 25-én. A tapachulai befogadóközpontból mintegy 1300 ember kitört, és legkevesebb hatszáznak nyoma veszett. A Mexikón át az Egyesült Államokban tartó bevándorlók Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból érkeznek, de egyre több kubai is van köztük. MTI/EPA-EFE/Juan Manuel Blanco
Vágólapra másolva!
Mintegy 1300 migráns tört ki csütörtök este egy dél-mexikói befogadóközpontból – közölte a mexikói migrációs intézet. A migránsok valamivel több mint fele később visszatért a Chiapas szövetségi tagállambeli Tapachulában lévő befogadóközpontba, de körülbelül 600 egyszerűen eltűnt.
Vágólapra másolva!

A központ lakóinak zöme Kubából érkezett, és az intézet szerint kubaiak voltak azok is, akik megszöktek, de voltak köztük Haitiből és közép-amerikai országokból érkezettek is.

Letartóztatott kubai migránsok egy rendőrségi járműben a dél-mexikói Tapachulában 2019. április 25-én Forrás: MTI/EPA-EFE/Juan Manuel Blanco

Donald Trump amerikai elnök nyomást gyakorol Mexikóra, hogy fékezze meg a dél felől északra tartó menekültáradatot. Szerdán arra figyelmeztetett, hogy egy újabb, húszezer tagú karaván közeledik az amerikai határhoz. Trump azt üzente, hogy újabb katonákat küld a térségbe, és lezárja a mexikói határ egyes szakaszait.

Húszezer fős migránskaraván közeledik Mexikóban az amerikai határhoz – közölte szerdai Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, és újabb katonák határhoz küldését helyezte kilátásba.

– fogalmazott az amerikai elnök.

Letartóztatott migránsok a dél-mexikói Tapachulában 2019. április 25-én Forrás: MTI/EPA-EFE/Juan Manuel Blanco

Kell az a fal az amerikai-mexikói határra

A Gallup február közepi kutatása szerint közel 120 millió külföldi költözne az Egyesült Államokba, ha ezt megtehetné. Közülük is 5 millió dél-amerikai migráns biztosan elindulna egy éven belül, további 42 millió pedig csak az alkalomra vár. Ebből az következik, hogy akár megépítik Trump falát, akár nem, 5 millió ember egész biztosan elindul idén az Egyesült Államok felé.

A már amúgy is teljesen kizsigerelt határőrség pedig szinte tehetetlen lesz a migránsok inváziója ellen. El lehet képzelni, hogy mi történik, ha a nyitott határok és a hatóságok tehetetlensége miatt a többi 42 millió is alkalmasnak látja majd az időt a megindulásra.

Menekültek próbálnak átjutni a mexikói-amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2019. március 19-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terriquez

Közben a demokraták minden eszközzel próbálják akadályozni a fal megépítését. Jelenleg ott tartanak a bevándorláspárti balosok, hogy felesleges annyi embert letartóztatni, sokuknál elég lenne egy bokára szerelt nyomkövető is. Sőt, a demokratákat annyira nem érdeklik a törvények és az amerikaiak biztonsága, hogy

bármelyik illegális migránst, aki gyerekkel érkezik a határhoz, szinte azonnal be is engedné az amerikai munkaerőpiacra.

Valószínűleg a migránsok is érzik, hogy amíg a demokraták akadályozzák Trump védelmi terveit, addig sokkal nagyobb esélyük van illegálisan behatolni az USA-ba. A hivatalos adatok szerint ugyanis tavaly október és február között legalább 53 nagyobb csoport lépett be az Egyesült Államokba. A nagyobb csoport azt jelenti, hogy száznál több bevándorló alkotja.

Nagy részüknél jelentős mennyiségű kábítószert találnak a hatóságok, vagy olyan betegek, hogy azonnal kórházba kell szállítani őket,

ami viszont több tízezer munkaórát vesz el a határrendészet amúgy is túlterhelt állományától.