Muszlimok lövöldöztek egy razzia közben Srí Lankán

2019.04.26. 18:41

Lövöldözés tört ki pénteken a biztonsági erők és fiatal muszlimok között Srí Lanka keleti részében a húsvétvasárnapi véres merényleteket követő razzia során – közölte a hadsereg szóvivője.

A razziát a rendőrök a Batticaloától, az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől nem messze fekvő Sammanthurai városban tartották.

A szóvivő szerint robbanás történt a térségben, és amikor a katonák megérkeztek, hogy nyomozást folytassanak, fegyveresek rájuk lőttek. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sebesültek vagy halottak. A razzia során robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak. A razzia színhelyéről három robbanást jelentettek.

A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó, és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és a támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Egy Srí Lanka-i speciális egység tagjai a házkutatásokonForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanújuk szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

A colombói amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait, kerüljék el az imahelyeket a hét végén, miután a hatóságok közölték, hogy újabb támadások történhetnek vallási intézmények ellen.
Malcolm Ranjith Patabendige bíboros, colombói érsek újságíróknak elmondta, hogy látott egy kiszivárogtatott belső jelentést, amely további lehetséges merényletekre figyelmeztet, és meghatározatlan időre törölték a vasárnapi miséket a katolikus templomokban.

Péntek este kihaltak voltak a colombói utcák, sokan korán hagyták el a munkahelyüket a fokozott biztonsági intézkedések közepette.

Maithripala Sziriszena államfő újságíróknak azt mondta, hogy egyes Srí Lanka-i fiatalok 2013 óta állnak kapcsolatban az Iszlám Állammal. Az eddigi információk szerint 140 emberről feltételezik, hogy közük van az Iszlám Állam tevékenységéhez. A rendőrség nyomoz utánuk – tette hozzá.

A rendőrség eddig legalább 76 embert vett őrizetbe, közöttük Szíriából és Egyiptomból származó külföldieket. Pénteken először engedtek be újságírókat a colombói Szent Antal-templomba a pokolgépes merénylet után. Üvegtörmelék borította a megrongálódott padokat, a falon még mindig ott voltak a vérfoltok.