Lemondott a Srí Lanka-i országos rendőrparancsnok a terrortámadás miatt

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Vágólapra másolva!
Lemondott a Srí Lanka-i országos rendőrparancsnok a húsvétvasárnap iszlamisták által elkövetett keresztényellenes merényletek miatt, amelyeknek a legfrissebb adatok szerint 253 halálos áldozatuk volt – közölte az Indiai-óceán északi részén található szigetország államfője.
Vágólapra másolva!

Maitripala Sziriszena sajtóértekezleten számolt be arról, hogy Pudzsisz Dzsajaszundara országos rendőrparancsnok bejelentette távozását.

Csütörtök este már lemondott a védelmi minisztérium államtitkára.

Dzsajaszundara így a második magas rangú vezető, aki feladja tisztségét amiatt, hogy

a hatóságok nem tudták elejét venni a keresztényellenes vérfürdőnek.

Az egyik felrobbantott Srí Lanka-i katolikus templom Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Ezzel egy időben a rendőrség bejelentette, hogy

mintegy 140 olyan embert keresnek, akik feltételezésük szerint kapcsolatban állhatnak a merényletekkel gyanúsított szervezettel, az iszlamista Nemzeti Tauhíd Dzsamaattal.

A hatóságok felszólították a szigetország muzulmánjait, hogy pénteken otthon imádkozzanak, és ne menjenek mecsetbe, mert a szigetország titkosszolgálata autóba rejtett pokolgépes támadások lehetőségére figyelmeztetett, amelyekkel a 253 – főként keresztény – ember halálával járó terrorcselekményt akarnák egyesek megtorolni.

– közölte a hadsereg.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, húsvétvasárnap három katolikus templom és négy, nyugati turisták körben népszerű szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket közvetlenül a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok.

Mintegy ötszázan megsebesültek.