Srí Lanka: a terroristavezér Mohamed Zahrán Hásim is felrobbantotta magát

2019.04.26. 16:41

Mohamed Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője volt az öngyilkos merényletek egyik elkövetője – jelentette be Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök pénteken.

Az államfő hozzátette, hogy Zahrán egy másik terroristával együtt a Colombóban található Shangri-La luxusszállodában robbantotta fel magát. Az azonosítást a rendőrség a helyszínen talált DNS-minták segítségével végezte el. Sziriszena szerint még mintegy 140 ember van valamilyen módon kapcsolatban az Iszlám Állam terrorszervezettel Srí Lankán, akiket – hangsúlyozta – „meg fognak semmisíteni”. Hozzátette azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap ColombóbanForrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Zahrán az Iszlám Állam terrorszervezet kedden közölt videofelvételén bukkant fel, amint

hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő már korábban feltételezték, hogy a szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője.

A húsvétvasárnap elkövetett, mintegy 250 halálos áldozatot követelő merényletek miatt a héten már lemondott a védelmi minisztérium vezetője és az országos rendőrparancsnok is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK