Srí Lanka: a terroristavezér Mohamed Zahrán Hásim is felrobbantotta magát

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21. galéria
Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 156-an életüket vesztették, és 400-an megsebesültek.
Vágólapra másolva!
Mohamed Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője volt az öngyilkos merényletek egyik elkövetője – jelentette be Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök pénteken.
Vágólapra másolva!

Az államfő hozzátette, hogy Zahrán egy másik terroristával együtt a Colombóban található Shangri-La luxusszállodában robbantotta fel magát. Az azonosítást a rendőrség a helyszínen talált DNS-minták segítségével végezte el. Sziriszena szerint még mintegy 140 ember van valamilyen módon kapcsolatban az Iszlám Állam terrorszervezettel Srí Lankán, akiket – hangsúlyozta – „meg fognak semmisíteni”. Hozzátette azt is, hogy

szavazásra bocsátanak egy törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Zahrán az Iszlám Állam terrorszervezet kedden közölt videofelvételén bukkant fel, amint

hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő már korábban feltételezték, hogy a szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője.

A húsvétvasárnap elkövetett, mintegy 250 halálos áldozatot követelő merényletek miatt a héten már lemondott a védelmi minisztérium vezetője és az országos rendőrparancsnok is.