Notre-Dame: A felújításon dolgozó munkások dohányoztak

TOPSHOTS Horizontal NOTRE DAME FIRES AND FIRE-FIGHTING ARCHITECTURE MONUMENT RELIGIOUS BUILDING ARCHITECTURE MONUMENT France SCAFFOLDING SMOKE BUILDING COLLAPSE COMBO PHOTO FLAME
The steeple and spire of the landmark Notre-Dame Cathedral collapses as the cathedral is engulfed in flames in central Paris on April 15, 2019. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. A spokesman for the cathedral told AFP that the wooden structure supporting the roof was being gutted by the blaze. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
A párizsi Notre-Dame múlt heti tűzvészében leomlott huszártorony körüli állványzatért felelős vállalkozás szerdán elismerte és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a felújításon dolgozó munkások egy része megszegte a dohányzási tilalmat, de kizárta, hogy a helyszínen talált cigarettacsikkek okozhatták a tüzet.
Vágólapra másolva!

"Igaz, hogy vannak munkatársak, akik időnként megszegik ezt a tilalmat, amit sajnálunk" - mondta a francia hírügynökségnek Marc Eskenazi, a Le Bras Freres nevű cég szóvivője, hozzátéve ugyanakkor, hogy


"A munkatársak elismerték a rendőröknek, hogy tényleg előfordult, hogy dohányoztak" - hangsúlyozta a szóvivő azok után, hogy a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelent számában azt írta, hogy a nyomozók hét cigarettacsikket találtak a leomlott huszártorony körüli állványzat maradványain.

"Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni. De a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni (dohányozni), mert az időbe telik" - fogalmazott Marc Eskenazi. Szerinte azonban kizárt, hogy ez a hanyagság okozta a tüzet.

"Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, azt tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik" - mondta az illetékes.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A hetilap megerősítette, hogy a katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy

a huszártorony állványzata liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a pusztítás hátterében.

Marc Eskenazi szerint viszont a szerkezetekkel "nem volt semmi gond".

"Egyébként is messze voltak a huszártoronytól, már pedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult" - hangsúlyozta a szóvivő. "A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói" - tette hozzá.

A székesegyház vezetői a Le Canard enchainének elismerték, hogy

a templom padlásán - annak ellenére, hogy ezt tiltják a biztonsági előírások - voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben keletkezhetett rövidzárlat.

A huszártoronyban három harang volt, amelyekbe elektromos áramot vezettek a nagy harangok felújításának kezdetén 2012-ben. A tűzvész napján a harangok reggel 8, majd 9 órakor és a déli mise előtt megkondultak, majd délután 6 óra 4 perckor is, 12 perccel azelőtt, hogy a füstjelző először riasztott.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.