Csökkentették a korábbi brazil elnök börtönbüntetését

corruption Horizontal POLITICAL SCANDAL PERSON-POLITICS JUSTICE RALLY HOMAGE RAISED FIST CLENCHED FIST BUST ATTITUDE
Luiz Inacio Lula da Silva - Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
A brazil fellebbviteli bíróság kedden 8 év 10 hónapra csökkentette a pénzmosás és korrupció vádjával elítélt Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil államfő eredetileg 12 év és 1 hónap letöltendő börtönbüntetését.
Vágólapra másolva!

A helyi sajtó szerint a volt elnök leghamarább szeptemberben kérvényezhetné fogva tartása körülményeinek enyhítését azzal, hogy napjait a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkavégzéssel tölthetné, estére azonban vissza kellene térnie börtöncellájába.

Lula múlt év áprilisa óta van rácsok mögött a déli Curitiba városának börtönében, mert bűnösnek találták pénzmosásban és korrupcióban. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel a Guarujá fürdőhelyen lévő lakását. A fellebbviteli bíróság a volt elnök által fizetendő kártérítés összegét is mérsékelte 16 millió reálról (1,2 milliárd forint) 2,4 millió reálra (174 millió forint).

Luiz Inácio Lula da Silva - Korábbi felvétel Forrás: AFP/Nelson Almeida

A 73 éves politikus 2003 és 2010 között államfő volt, és indulni akart a tavalyi választáson. Az őt elmarasztaló ítélet ellenére messze ő volt a legnépszerűbb elnökjelölt, jóval megelőzte a végül győztes Jair Bolsonaro nyugalmazott tábornokot, ám bebörtönzése miatt nem indulhatott. Támogatói szerint Lula politikai összeesküvés áldozata.

A politikust egy másik büntetőeljárásban - szintén korrupció miatt - egy hónap híján 13 évnyi szabadságvesztésre ítélték februárban. Védője már akkor közölte, hogy fellebbeznek a nem jogerős ítélet ellen.