Merényletre készült az Iszlám Állam Törökországban

Vágólapra másolva!
A török rendőrség őrizetbe vette szerdán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akart elkövetni az országban a következő nap tartandó első világháborús megemlékezésen, amelyen várhatóan ausztrál és új-zélandi állampolgárok tucatjai vesznek részt.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottat az északnyugat-törökországi Tekirdag tartományban vették őrizetbe, egy nappal az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapja előtt - közölte egy rendőrségi szóvivő a dpa német hírügynökséggel.

A részben állami Anadolu török hírügynökség leírása szerint

a gyanúsított egy 26 éves szíriai állampolgár.

A német hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó szóvivő szerint a gyanúsított kapcsolatban állt olyanokkal, akiket korábban a dél-törökországi Osmaniye tartományban vettek őrizetbe annak gyanúja miatt, hogy az Iszlám Állam tagjai.

Az ANZAC napján várhatóan

ausztrál és új-zélandi állampolgárok tucatjai látogatnak el a Tekirdag tartománnyal szomszédos, a Gallipoli-félszigeten található Canakkale tartományba.

Április 25-én emlékeznek meg arról, hogy 1915-ben ezen a napon szálltak partra a Gallipoli-félszigeten az akkor már végnapjait élő Oszmán Birodalom csapatai ellen harcoló szövetséges csapatok azzal a céllal, hogy elfoglalják a Boszporuszt és a Dardanellákat. Tengeri utat akartak nyitni a szövetséges Oroszország felé, de a török csapatok heves ellenállásával találták szemben magukat. A kezdetben 200 ezres szövetséges sereg derékhadát ausztrál és új-zélandi katonák, az ANZAC-csapatok alkották.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokat és robbantásokat hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet immár több mint két éve,

2016 szilveszterén követte el az egyik tagjuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon.

A terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák azóta is rendszeresek Törökországban.