A Srí Lanka-i merénylők többsége jól képzett középosztálybeli volt

ISIS propaganda video Sri Lanka bomba robantás terrorizmus IS ISIL
Vágólapra másolva!
A brit The Telegraph arról számol be, hogy a Srí Lanka-i védelmi miniszter szerint a húsvétvasárnap elkövetett robbantások elkövetői jól képzett közép-, vagy felső középosztálybeliek voltak, egyikük még Nagy-Britanniában, illetve Ausztráliában is tanult, mielőtt visszament volna Srí Lankára letelepedni. Az egyik robbantás elkövetésével egy gazdag fűszerkereskedő üzletember fiait gyanúsítják. Amennyiben ezek az állítások igazak, úgy ismét egy szélsőliberális dogma látszik megdőlni, miszerint a szegénység és kilátástalanság viszi bele a radikalizmusba a muszlim fiatalokat.   
Vágólapra másolva!

Ruwan Wijewardene, Srí Lanka-i védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi bombatámadások egyik elkövetője Nagy-Britanniában és Ausztráliában is tanult, és azt is mondta a fővárosban, Colombóban tartott sajtótájékoztatóján, hogy az egyik elkövető nő volt. Kijelentette, hogy az öngyilkos merénylők többsége

hozzátéve, hogy ez egy meglehetős függetlenséget is jelentett számukra pénzügyi szempontból. Közben a rendőrség megerősítette – ahogy erről az Origo is beszámolt –, hogy már 359-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Ruwan Wijewardene elmondta, hogy 60 embert fogtak el eddig a merénylettel kapcsolatban, közülük 32 még mindig őrizetben van.

Az Iszlám Állam jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként, de a hatóságok másfelé is nyomoznak.

A rendőrség vizsgálja a lehetséges kapcsolatokat a tengerentúli dzsihadista hálózatok és az ország nyugati partvidékén lévő kiképzőtáborok között. Úgy vélik, hogy utóbbiak kapcsolatban lehetnek a vasárnapi robbantásokért felelős szervezettel, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű terroristacsoporttal. Az eldugott létesítményekben egyébként januárban razziát tartott a rendőrség,

akkor 100 kilogramm robbanóanyagot találtak, és 4 embert őrizetbe is vettek, de óvadék ellenében szabadon engedték őket. Egy Srí Lanka-i miniszter hétfőn azt állította, hogy politikai nyomás miatt engedték el a gyanúsítottakat.

Egy gazdag fűszerkereskedő fiai is a gyanúsítottak között

Az egyik indiai híroldal, a India's First Post szerint a Srí Lanka-i üzleti közösség egyik gazdag fűszerkereskedőjének, Mohammed Yusuf Ibrahimnak a fiait gyanúsítják az egyik bombatámadás elkövetésével. Az Ibrahim család házánál a szomszédok azt mondták a The Telegraphnak, hogy a három fiú közül az egyik működtette az üzletet, akinek nagyon jó agya volt. A középső gyerekről viszont már nem voltak ilyen jó véleménnyel, zárkózottnak, esetlennek és nem annyira jól képzettnek írták le. A harmadik gyereket már ki is hallgatta a rendőrség.

A The Telegraph szerint a legnagyobb gyerek egy rézgyárat működtetett Colombo külvárosában, őt állítólag az ott dolgozó munkások hetek óta nem látták.

A Srí Lanka-i robbantások elkövetői állítólag az Iszlám Állam egy propagandavideójában is megjelentek Forrás: YouTube

Srí Lanka elnöke, Maithripala Sirisena közben lemondásra szólította fel a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot, mert úgy véli, hogy

a titkosszolgálati jelzések ellenére nem tettek semmit, hogy megakadályozzák a merényleteket.

Lakshman Kiriella, a Srí Lanka-i parlament vezetője azt állította, hogy a vezető tisztségviselők szándékosan tartották vissza az esetleges támadásokkal kapcsolatos információkat.

Sarath Fonseka, egykori hadseregparancsnok és regionális fejlesztési miniszter kijelentette, hogy

a támadásokat legalább 7-8 éve tervezhették.

Srí Lankára biztonsági szakembereke érkeztek Nagy-Britanniából, az Egyesült Arab Emírségekből és az Egyesült Államokból is, hogy minél szélesebb körű segítséget tudjanak nyújtani a helyi hatóságoknak.

Alaina Teplitz, az Egyesült Államok Sri Lanka-i nagykövete figyelmeztetett, hogy a veszély még nem ért véget. Úgy gondolják, hogy folyamatban lévő terrorcselekmények vannak még, a legtipikusabb helyszínek a nagyobb tömegrendezvények, nyilvános helyek lehetnek.

Egy magas szintű Srí Lanka-i hírszerzési tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat csoport egy második terrortámadást is tervez az országban.