Líbia - Új offenzívát hirdetett Haftar tábornok

TOPSHOTS Horizontal MAGHREB AFTHER THE REVOLT PRO GOVERNMENT FORCES LOYAL SUPPORTER BATTLE CIVIL WAR
254 halottja van eddig a harcoknak
Vágólapra másolva!
Új offenzívát jelentett be a Tripoliért vívott csatában a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szóvivője.
Vágólapra másolva!

Ahmed al-Miszmári, az LNH szóvivője hétfő este közölte, hogy a három hete zajló támadásokat az elkövetkező napokban fokozni fogják, s ehhez friss tartalékos egységeket vezényelnek a frontra. Jelezte, új frontokat is fognak nyitni, s tüzérség mellett gyalogsági alakulatokat vetnek be. Mint mondta, a rossz időjárási körülmények miatt nem tudták bevetni a légierőt.

Az illetékes cáfolta azokat a sajtójelentéseket, miszerint az LNH-t a Tripoliban székelő nemzeti egységkormányhoz hű milíciák feltartóztatták, illetve visszaszorították volna. Miszmári hangsúlyozta, hogy Haftar tábornok csapatainak előretörését mindössze lelassította az, hogy sűrűn lakott területeken kell harcolniuk.

254 halottja van eddig a harcoknak Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A Tripolihoz hű fegyveres csoportok a Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az utóbbi napokban Tripoli déli fekvésű Ájn Zara nevű elővárosához űzték vissza az LNH erőit.

Az észak-afrikai arab országban a kelet-líbiai tobruki ellenkormányhoz hű Halífa Haftar tábornok április 4-én a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen indította csapatait. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb közlése szerint legalább 254 halottja és 1228 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak, s 32 ezren menekültek a városból.