Kényszerbetelepítéseket hajt végre Macron elnök kormánya

2019.04.23. 16:11

Huszonnégy fiatalkorú migránst telepítenek be egy francia kisvárosba a település tudta és beleegyezése nélkül.

Nem az első eset Franciaországban, hogy egy település vezetőit nem kérdezi meg a bevándorláspárti Macron kormány arról, hogy akarnak-e migránsokat befogadni. Amikor ez a kérdés felmerül – és ez nemcsak francia példa, ugyanez a helyzet Németországban vagy Dániában is –, nincs párbeszéd az érintett közösséggel, önkormányzattal. Hajlamos megfeledkezni a baloldali liberális média arról, hogy ezekben az esetekben antidemokratikus hatalomgyakorlásról van szó, és ha ezt egy jobboldali kormányzat hajtaná végre, akkor minimum fasizmust kiáltanának a liberális, baloldali médiaguruk.

Az adott önkormányzat szempontjából legalább olyan fontos kérdés, hogy rendelkeznek-e elegendő forrással a migránsok befogadására. Ha a tényekből indulunk ki, akkor erre az önkormányzatoknak az a válasza, hogy nem. A cinikus és gőgös macroni rezsimet ez a legkevésbé sem érdekli, mert a hatalom részéről ilyenkor az az üzenet, hogy „oldja meg az önkormányzat”. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen hiába követelik a sárgamellényesek és a konzervatív ellenzéki erők folyamatosan a migrációról szóló társadalmi vitát, az emberek beleszólásának biztosítását a migráció kérdésébe, a francia hatalmi elit erről hallani sem akar. A bevándorlással járó gigantikus terhek finanszírozásával pedig magára hagyta az önkormányzatokat.

Ha egy önkormányzatnak nincs pénze a migránsok fogadására, akkor az állam egyszerűen kisajátít egy intézményt, mint ahogy azt Párizs XVI. kerületében is láttuk, ahol egy tornatermet vettek el az ott élőktől, és helyezték el abba a migránsokat.

Migránsok Nantes-ban, 2018 nyaránForrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

Két tucat fiatalkorú migránst telepítenek be a lakosok megkérdezése nélkül

Most a dél-franciaországi, 8 ezer fős kistelepülés, Pézenas került sorra. A döntésről, amit Párizsban hoztak, eleinte csak pletykák terjedtek, majd a városka vezetői a csendőrséghez fordultak felvilágosításért, ahol megerősítették, hogy valóban, afrikai, afgán és szíriai migránsokat kell befogadniuk, és 5 lakást azonnal biztosítaniuk kell.

Huszonnégy, 14-18 év közötti, felügyelet nélküli kiskorúról van szó, akik közül 14 még áprilisban, a többi júniusig megérkezik. Valamennyiük érvényes letelepedési engedélyt kapott Franciaországban. A francia állam, szintén az önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül szerződést kötött a helyi „Bonne-Terre” iskolával, ahol a migráns fiataloknak a francia szokásokat és nyelvet kell majd megtanulniuk.

Számtalan kérdés merül fel ezzel a kényszerbetelepítéssel kapcsolatban, az önkormányzat és a városka lakossága aggodalmának adott hangot. Nem tudják, kik ezek a fiatalkorúak, hogyan kell bánni velük, senki sem tudja, hogyan fognak beilleszkedni az amúgy is hanyatlófélben levő városkába. Mit fognak hétvégente csinálni, vagy amikor nem lesznek iskolában? Alain Vogel-Singer, aki egyébként Macron pártjához közel álló polgármester, azt nehezményezte, hogy sem a kormányzattal, sem a területi intézményekkel nincs semmilyen párbeszéd, ráadásul az elmúlt időszakban rengeteg forrást biztosítottak a helyi lakosok helyzetének javítására, a történelmi városközpont megóvására, miközben a város lakosságának 70%-a nem fizet adót, tekintettel súlyos anyagi helyzetükre. Elfogadhatatlan, hogy a megkérdezésünk nélkül meghoztak egy ilyen döntést, és azt ránk kényszerítik. Csak pletykákat hallottunk, de ma kiderült, hogy igazak a hírek, és megkezdődnek a betelepítések– nyilatkozta a polgármester a Midi Libre című napilapnak. A lap egyébként kereste a betelepítést szervező területi ügynökséget, de azok elzárkóztak minden kommunikációtól.

Pézenas történelmi belvárosaForrás: AFP/hemis.fr/Jacques Pierre

Megjelentek a Soros pénzelte szabadcsapatok is

A helyi lakosok tiltakozó akciót szerveztek a városkában, amire a Soros György kifizető ügynökségeként működő „Stop Racisme” nevű civilszervezet ide irányított aktivistái ellentüntetést szerveztek. A helyi lakosok egyértelműen a baloldalnak róják fel a kialakult helyzetet, kiemelve, hogy amikor a hajléktalanoknak 5 évet kell várni egy férőhelyre, akkor nem tüntet a Nemzeti Szolidaritási és Kutató Egyesület, viszont ha migránsokról van szó, akkor azonnal lakást kell biztosítani, és rájuk kényszerítik a migránsok befogadását. Érdekes az is, hogy Marylin Girardi, a szolidaritási egyesület aktivistája szerint „nem szabad” migránsokról beszélni, ugyanis ebben az esetben olyan kiskorúakról van szó, akiknek „migrációs előéletük van”. A helyben élők azóta is gondolkodnak, hogy vajon mi a különbség a „migráns” és a „migrációs előéletű” szóösszetétel között, de minden bizonnyal ismét egy politikailag korrekt, megfontolt mellébeszélésről van szó.

A tényszerűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy míg a migránsok betelepítése ellen az ott élő lakosok tiltakoznak, a kisvárosban nincsenek tagjai a Soros-féle „Stop Racisme” nevű szervezetnek. Ebből is látszik, hogy mennyire jól szervezettek a migránsbetelepítések Franciaországban. A forgatókönyv mindig ugyanaz: a macroni bevándorlást támogató központi rezsim antidemokratikus módon döntést hoz, kijelöl egy települést, ahova migránsokat telepítenek. A település vezetői erről mit sem tudnak, őket meg se kérdezik. Amikor a migránsok betelepítését meghozó döntésre fény derül, a helyi polgármester és lakosság tiltakozó tüntetést szervez ez ellen, teljesen jogosan, erre viszont megjelennek a Soros-féle szabadcsapatok, és ellentüntetést szerveznek a baloldali-liberális média segítségével.