Megszaporodtak a leszámolások a mexikói drogkartellek között

Drogháború mexikóban
Guerrero Community Police members patrol the streets in Heliodoro Castillo, Guerrero state, Mexico, on March 24, 2018. In the mountains of Guerrero, despite continuous operations of the Mexican Army to eradicate illegal plantations, the cultivation of poppy and the production of opium gum are growing. Conflicts between small cartels that control production areas are also intensifying. In this "no man's land", of scarce presence of the public force, "community police" have appeared to protect peasant communities and, according to the circumstances, confront or negotiate with organized crime groups. / AFP PHOTO / Pedro PARDO
Vágólapra másolva!
Újabb csúcsot ért el a gyilkosságok száma Mexikóban, három hónap több mint 8000 ember halt meg véres bandaháborúkban.
Vágólapra másolva!

A tavalyi összesen 33 500 gyilkossággal

szomorú rekordot döntött meg a statisztikai felmérések 1997-es kezdete óta . Az új számadatok ellentmondani látszanak Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök nyilatkozatainak, amelyek szerint a gyilkosságok száma tavaly decemberi hivatalba lépése óta nem növekedett.

Mexikóban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között. A kormány 2006-ban egy vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy

negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

Kegyetlenül irtják egymást a rivális drogbandák Forrás: AFP/Pedro Pardo

López Obrador sokáig a művelet bírálójának számított. Ígéretet tett, hogy a katonákat visszavezényli a kaszárnyákba, de ez eddig még nem történt meg. Ugyanakkor a múlt héten jelentette be, hogy egy új fegyveres testület, a Nemzeti Gárda kapcsolódik be a bűnözés elleni küzdelembe.

Az El Universal című helyi lap hétfőre virradóra jelentette, hogy a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartell a felelős a kelet-mexikói Veracruz szövetségi állam Minatitlán településének egyik bárjában történt szombati leszámolásért, amelyben tizennégy ember vesztette életét. A családi ünnepségen elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben két gyanúsított ellen adtak ki körözést a hatóságok. Az államban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación drogkartellek vívnak véres harcokat.