Hét öngyilkos merénylő robbanthatott tegnap Srí Lankán

2019.04.22. 09:32

Hét öngyilkos merénylő követte el tegnap a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást – mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő, Arijananda Velianga hétfőn.

 A szakértő szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból derült ki, hogy öngyilkos merénylők voltak a robbantók. 

A Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, és a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy merénylő hajtott végre támadást.

Néhány órával később további két robbanás történt Colombo külvárosában.

A merénylőknél házkutatást tartottak, és, hogy a letartóztatást elkerüljék, felrobbantották a házat, megölve ezel három rendőrt.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A nemzetközi repülőtéren is robbantani akartak: a rendőrök a repülőtérhez vezető úton egy 50 kilogrammnyi robbanóanyaggal töltött, nagyméretű csőbombát találtak.

Szakértők szerint, ha felrobban a szerkezet 400 méteres sugarú körben okozhatott volna pusztítást.

 

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük legalább 27 a külföldi állampolgár.
 A támadásokkal kapcsolatban eddig huszonnégy embert vettek őrizetbe. A rendőrség egyelőre nem tudja, kik állhattak a támadások mögött, és egy terrorszervezet sem vállalta magára a robbantássorozatot. Az egykor rettegett szakadárok, a tamil tigrisek felkelését a kormány 2009-ben letörte. A lázadók - bár gyakran folyamodtak öngyilkos merényletekhez -, nem sűrűn vették célba a keresztényeket. A szigetországban muszlim szélsőségesek sem követtek el támadásokat az elmúlt években.

Hivatalos értesülések szerint a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy templomok válhatnak merényletek célpontjaivá.

A rendőrfőkapitány-helyettes, Prijalal Disszanajake április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.


A kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak.

Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette.

 

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Chamila Karunarathne

Két miniszter is a hírszerzést hibáztatta. 
A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről. Késlekedtek a lépéssel. Komolyan meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést - írta a távközlési miniszter, Harin Fernando a Twitteren. 

Hozzátette, hogy apja is hallott a lehetséges támadásról, ezért óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

A társadalmi integrációs miniszter, Mano Ganesan arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették: öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.
Ruvan Gunaszekara rendőrségi szóvivő biztosított róla, hogy megvizsgálják az értesüléseket.

Egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat - jelentette be hétfőn a kormányszóvivő és egészségügyi miniszter, Radzsita Szenaratne.

A hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt, akikről a rendőrök azt gyanítják, hogy külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek és egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük.

A Srí Lanka-i elnők, Maitripala Sziriszena elmondta, hogy külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt nagyobb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK