Ismert muszlim prédikátor lehetett az egyik Srí Lanka-i öngyilkos merénylő

2019.04.22. 15:53

Hét öngyilkos merénylő követte el tegnap a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást.

Zahran Hashim egyike lehetett azoknak a terroristáknak, akik több mint 290 embert megöltek, és több mint 500-at megsebesítettek húsvétvasárnap.

A terrorista egy ismert prédikátor, saját YouTube-csatornája is van. Korábban azt mondta: „Ezt a földet Allah a muszlimoknak teremtette” – írja a Jihadwatch.org.

A hírről beszámoló Jpost.com szerint Hashim április elejére is tervezett egy terrortámadást Colombóban, Srí Lanka fővárosában, azonban a terve meghiúsult.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy tényleg ő az egyik merénylő.

Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter annyit mondott, hogy egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez.

Eddig 24 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK