Ismert muszlim prédikátor lehetett az egyik Srí Lanka-i öngyilkos merénylő

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Sri Lankan security personnel and investigators look through debris outside Zion Church following an explosion in Batticaloa in eastern Sri Lanka on April 21, 2019. - A series of eight devastating bomb blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing nearly 160 people, including dozens of foreigners. (Photo by LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hét öngyilkos merénylő követte el tegnap a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást.
Vágólapra másolva!

Zahran Hashim egyike lehetett azoknak a terroristáknak, akik több mint 290 embert megöltek, és több mint 500-at megsebesítettek húsvétvasárnap.

A terrorista egy ismert prédikátor, saját YouTube-csatornája is van. Korábban azt mondta: „Ezt a földet Allah a muszlimoknak teremtette” – írja a Jihadwatch.org.

A hírről beszámoló Jpost.com szerint Hashim április elejére is tervezett egy terrortámadást Colombóban, Srí Lanka fővárosában, azonban a terve meghiúsult.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy tényleg ő az egyik merénylő.

Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter annyit mondott, hogy egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez.

Eddig 24 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban.