A magyar kormány gyorssegélyt ajánl fel a Srí Lanka-i súlyos sérülteknek

2019.04.22. 20:51

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, a magyar kormány 9 millió forint gyorssegélyt ajánl fel a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek súlyosan sérült túlélőinek és az árván maradt gyerekeknek.

Azbej Tristan az M1 csatornán azt mondta, ezt követően megvizsgálják a további, nagyobb léptékű segítségnyújtás lehetőségét.

Az államtitkár azt is mondta, a több mint 290 halálos áldozatot követelő terrortámadások után az első feladat az, hogy együttérzésről biztosítsák az áldozatokat.

Azonban volt, aki megpróbálta elhallgatni, hogy ez keresztény- és nyugatellenes támadás volt

– mondta.

Hét öngyilkos merénylő robbantott vasárnap a Srí Lanka-i templomokban és hotelekbenForrás: AFP/Banaras Khan

Szerinte jelenleg a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, mégsem ezzel foglalkoznak a nagy nemzetközi szervezetek és a nyugati kormányok. Azt mondta, a magyar kormány ezért indította el 2016-ban a Hungary Helps programot, amelynek fontos része az üldözött keresztények megsegítése.

Keleten felrobbantják a templomokat, nyugaton bezárják őket

– mondta Azbej Tristan. Szerinte keresztényüldözésről még nem lehet beszélni nyugaton, de egyre súlyosabb keresztényellenességről igen, és a kormány ezt elutasítja.

Céljuk az üldözött keresztény közösség megóvása, ami a keresztényellenes politikának „szemet szúr”. Másik fontos programpontjuk, hogy a migrációt helyben, humanitárius segítségnyújtással előzzék meg, ez pedig a bevándorláspárti erőknek nem tetszik, ezért támadják a magyar kormányt.