Ezért halt meg három rendőr rajtaütés közben Srí Lankán

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
EDITORS NOTE: Graphic content / Sri Lankan Special Task Force (STF) personnel in gas masks are pictured outside a house during a raid -- after a suicide blast had killed police searching the property -- in the Orugodawatta area of the capital Colombo on April 21, 2019, following a series of blasts in churches and hotels. - A string of blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing at least 156 people, including 35 foreigners. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás közben, amikor három rendőr meghalt. A merénylők két robbanószerkezetet robbantottak fel a házban, miközben a rendőrök átvizsgálták azt. 
Vágólapra másolva!

A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint

az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr ezekben robbanásokban halt meg.

Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján

a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek - amelyek elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett - negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára. Mikroblog-bejegyzésében egyúttal felszólított arra is, hogy senki ne terjesszen ellenőrizetlen híreszteléseket a merényletekről.

A Srí Lanka több pontján katolikus templomok és szállodák ellen végrehajtott robbantásokban már 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.

Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük.

Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muszlimok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.