Lekéste a reggelit, ezért nem robbant fel

2019.04.21. 19:22

Túlélték a keresztényellenes terrortámadást, vagy szemtanúként végigkövették az eseményeket. Megdöbbentő és felkavaró esetek következnek. 

Elsőként egy 48 éves orvos, dr. Julian Emmanuel számolt be a megrázó tapasztalatairól. 

Dr. Emmanuel Srí Lanka-i származású, de jelenleg az Egyesült Királyságbeli Surrey városában él a feleségével és két gyerekével. 

A héten hazalátogattak a Colombóban élő rokonokhoz, és a Cinnamon Grand Hotelben foglaltak maguknak szállást, aminek az éttermében a terroristák pokolgépet helyeztek el, ami fel is robbant. 

Épp a hotelszobájában volt a családtagjaival, amikor emlékei szerint 8:30 után robbanást észlelt, ami a szobában is kárt okozott. 

Ezután a társalgóba menekültek, amikor meghallották a hotel személyzetétől, hogy a hátsó kijáraton evakuálni fogják a vendégeket.

Bár nem sérültek meg, de ennek ellenére mégis kórházba vitték őket a biztonság kedvéért.

Julian Emmanuel saját bevallása alapján megdöbbent, amikor meglátta az egyik kórteremben a szállodából oda szállított sebesülteket és az időközben meghaltakat. Ráadásul az egyik, szintén a hotelben lévő barátjától kapott egy olyan fényképet, amin egy felrobbant ember volt látható. 

Ezek után a következőket nyilatkozta az újságíróknak: eredetileg úgy tervezték a mai napot, hogy az anyjával és az unokaöccsével templomba mennek, de Srí Lanka valamennyi keresztény templomában törölték a miséket a terrortámadás miatt.

Julian Emmanuelt nagyon megviselték a történtek.

Végezetül elmondta a BBC munkatársainak, hogy 18 éves koráig a szigeten élt, és tanúja volt a polgárháborúnak, de azt hitte 2009-ben, hogy eljött a béke ideje, és a gyerekeinek soha nem kell majd olyasmit látni, mint neki. Tévedem  – tette hozzá.

Az Imperial College London Business School egyik tanára, a 41 éves, Srí Lanka-i származású Kieran Arasaratnam is interjút adott a BBC-nek. 

A terrortámadás alatt ő a Shangri-La Hotelben tartózkodott, amely épületnek a második emeletén lévő éttermét robbantották fel.

A Shangri-La HotelForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Kieran Arasaratnam szobája a 18. emeleten volt, de a pokolgép azon a részen is kárt tett. 

Miközben futott le a lépcsőkön – mert nem mert lifttel menni –, szörnyű látvány tárult elé.

Elmondása alapján mindenütt sebesült embereket, köztük gyerekeket és rengeteg vért látott. Saját bevallása alapján azzal volt szerencséje, hogy elaludt, és így lekéste a második emeleten lévő reggelit, ellenkező esetben valószínűleg ő is felrobbant volna.

Arasaratnam a polgárháború miatt 30 éve költözött el Srí Lankából. Remélte, hogy soha többé nem kell vért és szenvedést látnia, de ez most nem így alakult.

Egyébként azért utazott most haza, hogy segítse a honfitársait vállalkozások beindításában.

Akshat Saraf szintén a Shangri-La Hotelben, annak a 25. emeletén tartózkodott feleségével és gyerekével, amikor robbanást hallottak.

Ezután lesietettek a lépcsőkön, a földszintre értek, ahol Saraf – saját bevallása alapján – nagyjából 40, a földön fekvő embert látott, akinek egy része – szerinte – már halott volt.  Ő és a családja egyáltalán nem szenvedtek sérüléseket – közölte megkönnyebbülve a BBC munkatársának.

Megszólalt egy Sylvester keresztnevű, a vezetékneve elhallgatását kérő személy is, aki a robbantáskor a családtagjai társaságában a colombói Szent Antal-templomban tartózkodott. 

Először egy nagy „bummot" hallott, aztán a tetőszerkezet elkezdett lehullani.

A Szent Antal-templom belseje a robbantás utánForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Chamila Karunarathne

A feleségével gyorsan megragadták a két gyereküket, és még időben kimenekültek az épületből, mielőtt teljesen beszakadt volna a tető.

Ezt követően – bár nem sérültek meg súlyosan - kórházba mentek, ahol az egyik hordágyon Sylvester meglátta a sógorát, aki - hozzájuk hasonlóan - a Szent Antalban tartott misén vett részt.

Simon Whitmarsh 55 éves nyugalmazott orvos Walesből, aki szintén nyilatkozott a BBC-nek. Ő éppen Batticaloa városában turistáskodott, amikor biciklizés közben arra lett figyelmes, hogy valami felrobbant. Amikor a robbantás helyszínére ért, látta, hogy a templom romokban áll, körülötte pedig sebesült emberek és mentők vannak.

Batticaloa a terrortámadás utánForrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A hatóságok felszólították őt is, hogy hagyja el a helyszínt, de mivel orvos volt, azért felajánlotta a segítségét egy közeli kórházban.

Usman Ali is interjút adott a brit riportereknek.

Ő Colombóban él, nem messze a felrobbantott Szent Antal-templomtól. 

A közösségi médiából tudta meg konkrétabban, hogy mi történt, ezután pedig a nemzeti véradó központba ment, abból a célból, hogy vért adjon a sebesülteknek. Útközben tapasztalta a felfordulást a városban, és látott kiégett épületeket is.

Elmondása alapján mire odaért, a központ már zsúfolásig tele volt vért adni szándékozó emberekkel.