A keresztény világ elleni merénylet a Srí Lanka-i terrortámadás

2019.04.21. 14:12

Ahogy az Origo is beszámolt róla, húsvétvasárnap, amikor a keresztény világ Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadását ünnepli, Srí Lanka (régi angol nevén: Ceylon) szigetén szinte egyidejűleg nyolc, vélhetően összehangolt robbantásos merényletre került sor. Három római katolikus templomot, négy, nyugati turisták körében különösen kedvelt luxusszállodát és egy állatkert közeli helyet ért terrortámadás. Több mint 200 ember meghalt, és több mint 400-an megsebesültek - közölték helyi sajtóorgánumok rendőrségi adatokra hivatkozva. Friss jelentések szerint a halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van, akik nagyrészt nyugati országok állampolgárai. Semmi kétség afelől, hogy a húsvétvasárnapra időzített támadással a terroristák az egész keresztény világnak akartak üzenni, abból a célból, hogy megfélemlítsék a Megváltó követőit. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében a leghatározottabban elítélte a keresztényellenes terrortámadást. A merényletet elítélte a helyi, illetve az indiai politikai elit is. Közben Ruwan Wijewardane honvédelmi miniszter bejelentette, hogy beazonosították a robbantókat, és hajtóvadászatot indítottak ellenük. Állítólag 7 feltételezett támadót már őrizetbe is vettek.

Hat robbantás a tengerparton fekvő, nyugati turisták körében nagyon népszerű fővárosban, Colombóban történt. 

Az Al Jazerra katari hírportál információi alapján az első pokolgépes támadást Colombo Kochikade nevű negyedben lévő, Szent Antalról elnevezett római katolikus templomban követték el, helyi idő szerint 8:45 körül (magyar idő szerint 4:15), amikor ott folyt a húsvétvasárnapi szertartás.

A helyszínen lévők közül legalább 30-an halhattak meg.  A helyiek beszámolója alapján a főváros egyik legfontosabb katolikus templomában 500-600 hívő zsúfolódhatott össze.

Ezt követően, nagyjából fél óra múlva robbantás történt Colombo három, a külföldiek körében felkapott luxushotelében: Shangri-Lában, Cinnamon Grandban és a Kingsburyban.  A Shangri-La a főváros legkeresettebb ötcsillagos szállodája.

A Shangri-La HotelForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A Cinnamon Grand pedig a miniszterelnöki hivatalhoz fekszik közel. Ebben a hotelben a hatóságok szerint a pokolgépet az étteremben helyezték el. 

A colombói halálos áldozatok száma legkevesebb 45, amiből 9 külföldi.  A sebesültek pontos száma még nem ismert.

A fővárosi hotelek elleni támadással egy időben két vidéki helyszínen is robbantás történt.

A Colombótól 30 kilométerre északra lévő Negombo nevű, 65 százalékban katolikusok lakta fontos kikötőváros, Katuvapitijai negyedbeli Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerre keletre lévő Batticsaola város egyik templomában is. 

Negombóban a helyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma legalább 67, Batticsaolában pedig kórházi források alapján eddig 27-en haltak meg. 

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt, köztük külföldiek is.

A BBC információi alapján magyar idő szerint 10:30 körül (helyi idő szerint 14 órakor) újabb robbantás történt egy hotelnél Colombo Dehiwala nevű negyedében, egy állatkerttel szemben. Két ember meghalt, a sérülteket pedig kórházba vitték. Az áldozatok a helyi rendőrség szóvivője szerint rendőrök voltak.

Nagyjából 40 perc múlva a főváros Dematagoda negyedében is robbantásra került sor. A robbantásban három rendőr halt meg.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök ezt követően összehívta Srí Lanka biztonsági tanácsát. A miniszterelnök aljas támadásnak nevezte a merényleteket.  Maitripala Sziriszena államfő pedig elítélte a történteket.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen.  Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

Az első hírek a BBC-n egyébként négy katolikus templom elleni támadásról szóltak, később ezt módosították háromra. 

A brit hírportálnak nyilatkozott egy Srí Lankán élő vallástanár, Mathew Smaltz.

Ő elmondta, hogy a szigetországban a katolikus templomokat szinte egyáltalán nem részesítik védelemben a helyi hatóságok, de reméli, hogy a keresztény közösséget ért példátlan támadás után a helyzet változni fog. Rajiva Wijesinha volt Srí Lanka-i parlamenti képviselő az Al Jazerra-nak adott interjút a támadás kapcsán.

A volt politikus szerint teljesen egyértelmű, hogy összehangolt jellegű terrorakcióra került sor.  Véleménye alapján ugyanakkor a „Tamil tigriseknek" nevezett felkelők a több mint negyed évszázada zajló polgárháború alatt sem hajtottak végre egy olyan jól szervezet és összehangolt támadást, mint amilyennek most lehetünk a tanúi.  

A nyolcadik robbantás után a kormány kijárási tilalmat rendelt el, és bejelentette a közösségi média ideiglenes blokkolását is. A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe - jelentette be a védelmi minisztérium.

A BBC szerint Ruwan Wijewardane honvédelmi miniszter pedig közölte, hogy beazonosították a robbantókat, és hajtóvadászatot indítottak ellenük. Hozzátette, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az országban működő, szélsőséges csoportok ellen.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.  A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak.

Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

Őrizetbe vettek hét feltételezett terroristát

A BBC egyik Colombóban dolgozó munkatársa, Azzam Ameen arról számolt be helyi idő szerint 17 órakor, hogy a Srí Lanka-i hatóságok beazonosítottak 7 támadót, akik részt vettek a colombói, a negombói és a batticsaloai merényletekben.

A rendőrség már őrizetbe is vette őket.

A magyar külügy elítélte a keresztényellenes támadást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye alapján, a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli. 

Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet  - tette hozzá a minisztérium.

A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

A nemzetközi közösség meghatározó vezetői is elítélték a terrortámadást

A BBC szerint a külföldi vezetők közül elsőként Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ítélte el a merényleteket.  Őt követte Narendra Modi indiai miniszterelnök, majd Ram Nath Kovind indiai államfő.

Ezután Theresa May brit kormányfő nyilvánította ki a legmélyebb együttérzését az áldozatokkal. 

A támadást elítélte a Srí Lanka-i amerikai nagykövetség, majd elsőként a muszlim országok vezetői közül Imran Khan pakisztáni miniszterelnök is,  aki a szolidaritásáról biztosította a szigetország népét.

Később Angela Merkel német kancellár és Recep Erdogan is elítélték a terrortámadást.

Ezt követően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke együttértéséről biztosította az áldozatokat. 

Szintén elítélte a terrortámadást Vlagyimir Putyin orosz államfő.  Putyin leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Húsvétvasárnapi beszédében, a római Szent Péter téren, a katolikus egyház feje, Ferenc pápa a Srí Lanka-i merényleteket kegyetlen erőszaknak minősítette.

Ferenc pápa Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét mondja húsvétvasárnapi miséje után a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről 2019. április 21-énForrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A pápa azt mondta, hogy osztozik a gyászban és a fájdalomban az áldozatok hozzátartozóival.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump Twitter-oldalán elítélte az általa borzalmasnak nevezett terrortámadást. 

Közölte azt is, hogy hazája készen áll segítséget nyújtani Srí Lankának.