Terrortámadás érte az afgán távközlési minisztériumot Kabulban

Vágólapra másolva!
Terrortámadás érte az afgán távközlési minisztérium épületét Kabul belvárosában, legkevesebb tizenkét ember - öt támadó, négy civil és három katona - halt meg, és nyolcan megsebesültek - közölte Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

A támadás szemtanúk beszámolói szerint egy öngyilkos merénylő robbantásával kezdődött a város forgalmas kereskedelmi negyedében álló többemeletes épület főbejáratánál, amit heves fegyverropogás követett.

Szajid Mohammad Rosandil rendőrfőnök elmondta, hogy

Naszrát Rahími szerint a területet a rendőrség lezárta a minisztérium körül, míg a biztonsági erők a támadókat próbálták leküzdeni a több órán át zajló tűzharcban.

Bejelentette, hogy a biztonsági művelet véget ért, miután

mind a négy támadóval végeztek az afgán biztonsági erők.

A szóvivő hozzátette, hogy a biztonsági erők további négy öngyilkos merénylőt is megöltek, mielőtt elérhették volna kiszemelt célpontjukat a közelben lévő központi postahivatalban.

Rahími beszámolt arról is, hogy

Asraf Gáni államfő határozottan elítélte a támadást.

Közleményében kiemelte, hogy Afganisztán ellenségei a polgári közigazgatás tisztségviselői ellen támadva próbálnak félelmet kelteni a lakosságban.

Szajida Rasíd köztisztviselő, aki néhány kollégájával élve ki tudott menekülni a minisztérium épületéből elmondta:

"Egy fegyverest láttunk, aki egy iroda ajtaját próbálta betörni, amikor éppen kifelé szaladtunk, megpróbált lelőni minket, miközben azt kiabálta: »Mindenkit megölök itt!«"

Mint mondta, legkevesebb hat nő megsebesült a történtek során.

Az épületben dolgozók százait evakuálták, köztük a minisztériumi dolgozók gyerekeit is a számukra fenntartott napköziből.

A kabuli vezetés megdöntéséért küzdő radikális iszlamista tálibok közleményben tagadták, hogy közük lenne a történtekhez.

A dél-ázsiai államban hasonló merényleteket elkövető Iszlám Állam terrorszervezet eddig nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.