Agyonlőtt újságírónő: egy 18 és egy 19 éves fiatal őrizetben

2019.04.20. 11:05

A belfasti rendőrség szombaton közölte, hogy őrizetbe vettek két embert a második legnagyobb északír városban, Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözéssel összefüggésben, amelyben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt. A gyanúsított két fiatal, akiket a terrorizmusellenes törvények alapján fogtak el. 

Egy 18 és egy 19 éves fiatalt vettek őrizetbe a terrorizmusellenes törvények alapján, további részleteket nem közölt a rendőrség. 

Helyszínelő rendőrök Londonderryben 2019. április 19-én, miután az éjjel ismeretlen tettesek benzinespalackokkal és lőfegyverrel razziázó rendőrökre támadtak, és egy oknyomozó újságírónőt, a 29 éves Lyra McKee-t halálosan megsebesítették az észak-írországi városbanForrás: MTI/EPA/North West Newspix/Joe Boland

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az észak-írországi rendőrség által közreadott dátum nélküli családi fénykép Lyra McKee északír oknyomozó újságírónőrőlForrás: MTI/AP/-

A rendőrség gyanúja szerint az "új IRA" nevű szakadár britellenes militáns csoportot terhelheti a felelősség. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették az esetet. Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK