Szijjártó Péter: Az EU-nak ismét versenyképesnek és biztonságosnak kell lennie

LAJCÁK, Miroslav; SZIJJÁRTÓ Péter; CZAPUTOWICZ, Jacek; LE DRIAN, Jean-Yves
Pozsony, 2019. április 18. Jacek Czaputowicz lengyel, Jean-Yves Le Drian francia, Miroslav Lajcák szlovák, Tomás Petricek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j) a visegrádi országok, a V4 csoport és Franciaország külügyminisztereinek találkozóján 2019. április 18-án Pozsonyban. MTI/TASR/TASR/Pavel Neubauer
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak (EU) ismét versenyképesnek és biztonságosnak kell lennie - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután a visegrádi négyek és Franciaország külügyminiszterei találkoztak. 
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője elmondta, tekintettel a közelgő EU-csúcstalálkozóra tárgyalópartnereivel megvitatták az EU jövőjének kérdését is. Ennek során Magyarország szempontjából két fontos célra hívta fel a figyelmet: a versenyképesség és a biztonságnak az újrateremtésére.

- szögezte le Szijjártó Péter. Egyúttal rámutatott arra, hogy a régió gazdasága bőven az Európai Uniós átlag felett növekszik, a polgárok biztonságát első helyre tévő politikának köszönhetően pedig sikerült meggátolni az illegális bevándorlók beáramlását. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az EU versenyképességével kapcsolatban úgy vélekedett, az csak akkor lehetséges, ha megmarad a belső verseny, és ezért a nagy országoknak nem szabad arra törekedniük, hogy különböző szabályozások által letörjék a kelet-közép-európai országok versenyképességét. "Elfogadhatatlan az adóharmonizációra vonatkozó francia javaslat, amely radikális adóemeléssel járna Közép-Európában" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, rámutatva: a régió országai azért engedhetik meg maguknak az adó alacsony mértékét, mert költségvetési és pénzügyi szempontból fegyelmezett politikát folytattak. Hozzátette, ezt megtehette volna Franciaország is, de nem tette, és ezért sem támogatható, hogy ennek a "felelőtlen adósságpolitikának" a következményeit szétterítsék az egész EU-n. A magyar külügyminiszter az EU biztonságának újrateremtésével kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, itt lenne az ideje, hogy az EU nem a migráció szervezésével, hanem annak megállításával foglalkozzon.

- szögezte le Szijjártó Péter. Rámutatott, ez most - az Iszlám Állam felett aratott győzelem után - különösen fontos, mivel több ezer "zsoldos terrorista" akar visszatérni Európába és a Nyugat Balkánon pedig több tízezer ott feltorlódott illegális bevándorló is a bejutás lehetőségére vár.

Pozsony, 2019. április 18. Jacek Czaputowicz lengyel, Jean-Yves Le Drian francia, Miroslav Lajcák szlovák, Tomás Petricek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok, a V4-csoport és Franciaország külügyminisztereinek találkozóján 2019. április 18-án Pozsonyban Forrás: MTI/TASR/TASR/Pavel Neubauer

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón ugyancsak rendkívül fontosnak minősítette a biztonság kérdését, s ezzel összefüggésben egyedüli megoldásként említette a közös védelmi politikát. Szintén fontosnak nevezte az EU modernizációját, amelyről úgy vélekedett, azt úgy kell végrehajtani, hogy az az uniós polgároknak is elfogadható legyen. Az unió bővítési lehetőségeivel kapcsolatban azt mondta, hogy továbbra is van eltérés a francia és a V4 álláspont között.

Miroslav Lajcák, a V4 elnökséget ellátó Szlovákia külügyminisztere, a találkozó vendéglátója intenzívnek és tartalmasnak minősítette a megbeszélést. Leszögezte, Közép-Európa hozadék az európai projekt számára.

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter ugyancsak említést tett a biztonsági kihívásokról a migráció és a terrorizmus összefüggésében, valamint fontos az unión belüli célnak nevezte egyes tagállamok gazdasági felzárkóztatását. Beszélt a szlovákot felváltó cseh V4-elnökség három prioritásáról is, az EU-nak szánt ésszerű megoldásokról, a versenyképesség megerősítéséről és az egységes Európáról.

Jean-Yves le Drian francia külügyminiszter úgy vélekedett, hogy gyümölcsöző politikai párbeszéd folyik a V4 és Franciaország között, amelyet szeretnének megőrizni.