A nyomozókat még mindig nem engedték be a Notre-Dame-ba

Tűz, Párizs, Notre Dame, 2019.04.15.
The steeple of the landmark Notre-Dame Cathedral collapses as the cathedral is engulfed in flames in central Paris on April 15, 2019. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. A spokesman for the cathedral told AFP that the wooden structure supporting the roof was being gutted by the blaze. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia bűnügyi rendőrség egyik névtelen vezetője azt szivárogtatta ki az AP hírügynökségnek, hogy feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame-székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő rendőri vezető ugyanakkor bevallotta, hogy valójában még nem is jártak a székesegyházban, mert biztonsági okokból még mindig nem engedték be őket.

Ledől a huszártorony Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Notre-Dame rektora, Patrick Chavet püspök csütörtökön azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren,

hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a Notre-Dame-ot újjáépítik. A párizsi Városháza jóváhagyását adta a tervhez, de a műszaki feltételeket még nem tisztázták.

A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint föld alatti parkoló is működik alatta.

Emmanuel Macron elnök kedden azt ígérte, hogy a székesegyházat öt éven belül felépítik, ez azonban mindössze azon alapszik, hogy 2024-ben Párizs rendezi az olimpiát, így Macron szerint addig készen kell lenni.

Ennek ugyanakkor nagyon csekély a valószínűsége,

az újjáépítés reálisan tíz-tizenöt évig tarthat.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfő este a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.