A nagyhétre terveztek dzsihadista merényletet Sevillában

sevillai nagyhét, Sevilla Holy Week
Penitents of the San Gonzalo brotherhood carry a statue of Jesus on a cross as they walk over Triana bridge in Sevilla during a Good Friday procession as part of the Holy Week on March 30, 2018. (Photo by Cristina Quicler / AFP)
Vágólapra másolva!
Marokkóban őrizetbe vettek egy dzsihadistát, aki merényletet tervezett Sevillában a húsvéti ünnepek alatt.
Vágólapra másolva!

A spanyol belügyminisztérium közleménye szerint az észak-afrikai ország hírszerzési és rendőri erőivel közösen hajtották végre a terrorellenes akciót, aminek végén sikerült elkapniuk a szélsőséges férfit.

A tárca ugyanakkor nem árulta el, hogy a dzsihadista pontosan mikorra tervezte a merényletet, de

több mint valószínű, hogy a világhírű sevillai Szent Hétre volt időzítve.

Erre utalt az is, hogy szerdán a spanyol hatóságok átkutatták a szélsőséges sevillai lakását.

A 2018-as sevillai Szent Hét Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az ibériai ország jelenleg a maximális 5-ös fokozatú terrorkészültségből a 4-es szintet alkalmazza, korábban ugyanis már kétszer is történt iszlamista terrortámadás az országban.

Az első, és a mai napig a legtöbb halálos áldozatot szedő európai merényletsorozatot 2004-ben Madridban hajtották végre a dzsihadisták, a felelősséget később az al-Kaida vállalta magára. 191 ember vesztette életét, és közel kétezren megsérültek, amikor március 11-én több pokolgépet is robbantottak négy vonatnál, három nappal a parlamenti választások előtt.

A másodikat pedig 2017 augusztusában hajtották végre Katalóniában, amikor augusztus 17-én és 18-én az Iszlám Állam két szélsőségese kocsival hajtott gyalogosok közé.

Először a barcelonai Las Ramblas sétálóutcán történt merénylet, majd a következő nap hajnali óráiban Cambrils tengerparti sétányán gázoltak halálra embereket.

A két támadásban 120-an sebesültek meg, és 15 vesztették életüket.

A migrációs válság 2015-ös kezdete és a barcelonai terrortámadás éve, 2017 vége között több mint 60 ezer észak-afrikai illegális bevándorló érkezett Spanyolországba. Ám ez a trend Matteo Salvini tavalyi belügyminiszteri hivatalba lépése óta komolyan felerősödött. Az olasz jobboldali politikusnak ugyanis

sikerült egy év alatt 95 százalékkal csökkentenie a migránsok beáramlását, ennek következtében pedig Spanyolország vált az Európába igyekvő muszlim bevándorlók elsődleges célpontjává.

Olyannyira, hogy 2018-ban majdnem annyi menedékkérelmet adtak be az országban, mint az azt megelőző 3 évben összesen, ugyanis 54 ezer migráns próbálkozott.

A spanyolországi bevándorlást Matteo Salvini szigorú migrációs politikáján túl az is jelentősen erősítette, hogy tavaly júniusban hatalomra került a bevándorláspárti, baloldali-szocialista-munkáspárti Pedro Sanchez miniszterelnök, aki vállaltan nagy barátja Soros Györgynek.