A Notre-Dame-ból kimentett műkincsek jól restaurálhatók lesznek

Párizs, 2019. április 16. Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. MTI/AP/Michel Euler
Vágólapra másolva!
Valószínűleg jól restaurálhatók lesznek a hétfői tűzvész miatt a párizsi Notre-Dame-ból elszállított műkincsek – mondta az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Lővey Pál, a Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti intézetének tudományos tanácsadója. Egy francia biztosítási szakértő, Michel Honoré szerint pedig kijelenthető, hogy a műkincsek 90 százalékát sikerült megmenteni.
Vágólapra másolva!

A szakértő kifejtette, hogy a híradásokban látottak alapján úgy tűnik, hogy a megmentett műkincsek között számos réz- és bronztárgy, többek közt kandeláberek, talán csillárok vannak, amelyek a szakértő szerint az épület 19. századi helyreállításakor készültek. Ezek nem annyira sérülékeny tárgyak, és úgy tűnt,

Hozzátette azonban, hogy az oltár falain lévő

13 nagy méretű oltárképet csak az oltás után tudták kivinni,

ezekben a korom, a füst nagyobb károkat okozhatott, de a Louvre-ban a legnagyobb szakértelemmel tudják majd restaurálni ezeket a műkincseket.

Lángol a párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 15-én Forrás: MTI/AP/Michel Euler

Lővey Pál a székesegyházról elmondta, hogy a tűz valószínűleg kárt tett a jelenleg állva maradt épület bizonyos részeiben is, mert a bordás, gótikus boltozat ugyan megmaradt, mégis elképzelhető, hogy a leomlott és a megmaradt részek határán további darabok veszélyes helyzetben lehetnek.

Azt, hogy ez a károsodás néhány napon belül nem fog-e további károkat okozni, nem lehet tudni.

A hatalmas hőhatás, amely az épületet érte, a köveket is károsíthatta, ez okozhat még olyan problémákat, amelyek csak gyors helyreállítással kerülhetők el.

Továbbá szükség lesz minél előbb egy ideiglenes tetőszerkezet felállítására is,

hiszen egy épületnek sem tesz jót, ha fedetlenül áll.

A kiégett székesegyház Forrás: AFP/-

Mindezeken túl az épület nagy része szerencsére nem sérült komolyabban, az északi tornyon sikerült gyorsan eloltani a tüzet, valamint a szentélykörüljáró és a mellékhajó is – úgy tűnik – sikeresen átvészelte a tűzvészt.

Ami igazán régi volt, az a székesegyház tetejének egy része,

a 13. század első feléből származó faszerkezet teljesen elpusztult a tűzben.

Egy biztosítási szakértő szerint a műkincsek 90 százalékát sikerült megmenteni

A műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a párizsi Notre-Dame-ból a pusztító lángok elől Michel Honoré biztosítási szakértők közlése szerint.

Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott - mondta a biztosítás kártérítési részéért felelős szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit.

- tette hozzá.

A székesegyházban 1000-1200 tárgyat őriznek nagy értékű kelyhektől kezdve történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át nagy méretű festményekig.

A segítséget nyújtók élőláncok alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

- fejtette ki Honoré.

A katedrális legtöbb nagy méretű festménye első ránézésre érintetlen, a jövőben restaurátorok fogják alaposan átvizsgálni őket, hogy a korom, a füst vagy az oltóvíz miatt nem érte-e őket kár.

A szakértő bízik abban, hogy a katedrális nagy orgonája sem sérült meg,

de erről pontosabbat csak akkor tudnak, ha átvizsgálták savmaradványok után kutatva.

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni.

Honoré szerint azt követően a Louvre-ba kerülnek.

A kimentett értékeket a városházára vitték, de nagy valószínűséggel azokat is a Louvre-ba fogják szállítani, ahol nagyobb biztonságban tudnak vigyázni rájuk.

A székesegyházban lévő kincsekre két biztosítóval, köztük az AXA ART-tal kötött szerződést a tulajdonos, a francia állam, a másik társaság neve nem ismert.