Vágólapra másolva!
A görögországi és törökországi migránskaraván mögött könnyen azonosítható személyek, szervezetek állnak - írja a Migrációkutató Intézet legújabb, kedden megjelent gyorselemzésében. A tudományos műhely arab nyelvű forrásokkal és külföldi cikkekkel támasztotta alá, hogy a bevándorlók nem maguktól szerveződtek karavánná, majd támadtak a rendőrökre. Itt az újabb bizonyíték arra, hogy komoly politikai akarat mutatkozik a más kultúrájú, más vallású embertömegek Európába való importálására. 
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet március végén tette közzé a görögországi és törökországi migránskaravánnal kapcsolatos gyorselemzését. Akkor arról írtak, hogy több ezer migráns próbál eljutni a szervezők által megjelölt – később megváltoztatott – gyülekezési pontra, ahonnan Észak-Macedónia irányába akarták elindítani a karavánt, hogy majd onnan, a Balkánon keresztül Nyugatra jussanak.

Szervezettek voltak a migránskaravánok

Most újabb részleteket derítettek ki, és két fő megállapítást tettek:

  1. érdemi szervezőmunka zajlik a Görögországban rekedt migránsok Nyugat-Európa felé történő továbbutaztatása érdekében;
  2. a görög hatóságokon fog múlni a kezdeményezés sikeressége.

A szerdán megjelent, újabb elemzésükben leszögezték, hogy ugyan a görög hatóságok egyelőre sikerrel fojtották el a migránsok akcióját, a történtek azonban bármikor megismétlődhetnek. Ennek kapcsán aláhúzták, hogy mivel több mint 70 ezer olyan bevándorló "rekedt" Görögországban, akik nem a mediterrán országot tekintik végállomásnak, így bármikor készek lehetnek akár erőszakkal is kitörni onnan. Kiemelték, hogy Törökországban is hasonló a helyzet, ott az elmúlt napokban kétezren próbáltak meg illegálisan átjutni Görögországba. De a legégetőbb kérdés, hogy mi, illetve ki a mozgatórugója az eseményeknek, áll-e valaki a megmozdulások mögött? A Migrációkutató Intézet erre is megtalálta a választ:

a migránskaravánok mögött könnyen beazonosítható személyek, szervezetek állnak.

A migránskaraván eljutott az athéni pályaudvarra Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ők irányították a tömeget

A kutatóintézet, állításának alátámasztására, elemzésében közzétette azokat az arab nyelvű forrásokat, amelyek a kezdeményezések mögötti szervezetekre, személyekre utalnak.

A görögországi kezdeményezés hivatalos Facebook-oldalán 2019. március 11-én közzétett (és azóta eltávolított) poszt második sorában jelenik meg Omar Al-Hajj neve, aki saját magára szervezőként hivatkozik.

Forrás: Migrációkutató Intézet

A törökországi kezdeményezés ernyőszervezeteként azonosított Szíriai Egyesületek Fóruma mintegy 50 szíriai egyesületet és NGO-t tömörít. Az erről szóló arab nyelvű cikk ma is elérhető.

Forrás: Migrációkutató Intézet

Egy másik arab nyelvű sajtóforrásban megemlítenek egy Badawi nevű személyt is, akit a migránskaravánhoz kapcsolódó kampány koordinátoraként említ a szöveg.

Forrás: Migrációkutató Intézet

A Migrációkutató Intézet - az arab nyelvű forrásokon kívül - felsorolta azokat a külföldi, szinte kizárólag balliberális felületen megjelent cikkeket, amelyek kiemelten foglalkoztak a görögországi eseményekkel (a BBC, a Die Welt, a New York Times vagy a Reuters beszámolóját). Ezeknek az írásoknak a linkjeit itt tudja elérni.

Erőszakba torkollott a migránsok akciója

Ismert, az elmúlt napokban a görögországi Szalonikiben lévő menekülttábor körül gyülekezett több ezer illegális bevándorló annak érdekében, hogy kitörjön az országból. A migránskaravánként ismertté vált csoportosulást ugyan sikerült visszaszorítani, útjuk során azonban többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik a rend fenntartása érdekében kénytelenek voltak könnygázt bevetni.