Lett kormányfő: Európa külső határait meg kell erősíteni

Krisjanis Karins
Krisjanis Karins, Lettország miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!
Nem a belső határellenőrzést kell visszaállítani, hanem Európa külső határait kell megerősíteni az illegális migrációs beáramlás megállítása érdekében – jelentette ki Krisjanis Karins lett kormányfő Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament plenáris ülésén Európa jövőjéről folytatott vitasorozat keretében elmondott beszédében a lett miniszterelnök kijelentette,

növekszik az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás,

ugyanis a stabil gazdaság, a demokrácia, a szabadságjogok érvényesülése a bevándorlás kiváló célpontjává teszik Európát.

Kiemelte, Európának és a tagországok mindegyikének saját hagyománya és identitása van.

Azoknak, akik idejönnek, el kell fogadniuk az európai szabályokat,

"hiszen így működik a világ" - mondta. Az érkező, de hazamenni nem akaró bevándorlók egyetlen lehetősége az integráció. Az, ha a befogadó közösség munkát ad nekik, oktatásban részesíti őket, és bevezeti őket saját kultúrájába. Beszélt arról, hogy egyes politikusokat populistának neveznek azért, mert egyszerű választ adnak összetett kérdésekre.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: "ne harcoljunk a populisták ellen", az ugyanis - véleménye szerint - katasztrófához vezet. Ezzel szemben azt kell megérteni, hogy az emberek miért hallgatnak rájuk és miért boldogtalanok - hangoztatta.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök szerint a stabil gazdaság, a demokrácia, a szabadságjogok érvényesülése a bevándorlás kiváló célpontjává teszik Európát Forrás: AFP/Frederick Florin

A politikai válságok miatt az emberek hitüket vesztették, ezért segíteni kell abban, hogy reményeiket visszaszerezzék. Ehhez egyebek mellett a biztos munkahelyek, az életszínvonal megtartása és a biztonság szavatolása járul hozzá, aminek része a migráció okozta aggodalmak megszüntetése is.

Ezen feladatok megoldása ez Európai Unió egységének megtartása révén lehetséges

- hangsúlyozta.