Notre-Dame: megtalálták a huszártorony ereklyetartó rézkakasát

Notre Dame, Párizs, tűz, 2019.04.15, előtte, utána
(COMBO) This combination of pictures created on April 16, 2019 shows a view (L) of the Notre-Dame de Paris Cathedral on the 'Ile de la Cite' island in the Seine river in Paris on March 28, 2014 and a view of the Notre-Dame-de-Paris Cathedral in the aftermath of a fire that devastated the cathedral on April 16, 2019. - Paris was struck in its very heart as flames devoured the roof of Notre-Dame, on April 15, 2019, the medieval cathedral made famous by Victor Hugo, its two massive towers flanked with gargoyles instantly recognisable even by people who have never visited the city. (Photos by PATRICK KOVARIK and BERTRAND GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornyát díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket. A torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartót is végül megtalálátk a romok között.
Vágólapra másolva!

Az elveszettnek hitt ereklyetartót végül kedden megtalálták a romok között. Erről korábban Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója azt mondta, hogy sajnos elolvadt.

Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával.

A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról.

A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt.

Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

A 16 szobor restaurálását egyelőre elhalasztották, most nem ez az elsődleges feladat - mondta az AFP francia hírügynökségnek Patrick Palem, a Socra volt elnök-vezérigazgatója, aki 40 éve dolgozik a nemzeti örökség restaurálásán.

- vélte a szakember.

A fotó Notre-Dame székesegyházról a tűz előtt és után Forrás: AFP/Bertrand Guay, Patrick Kovarik

A 16 szobrot eredetileg 2022-ben tervezték visszahelyezni a huszártoronyra.

A szobrok a székesegyház hegyes huszártornyának helyreállításakor kerültek a helyükre, az Eugene Viollet-le-Duc által vezetett helyreállítás során (1859-1860), aki saját arcképét Szent Tamás szobrában örökítette meg. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották.