Csak a falak maradtak meg a Notre-Dame-ból

Incendie de Notre Dame : le jour d'aprčs after cathedrale CHRISTIAN CHURCH dame day eglise fire fireman firemen following heritage incendie notre paris patrimoine patrimony pompier
A fire broke out in Notre-Dame-de-Paris Cathedral. The next day, parisians are discovering the cathedral. Un incendie a ravagé la cathédrale Notre-Dame-de-Paris. Le lendemain, les parisiens découvrent les dégâts.
Vágólapra másolva!
A csodálatos templom több mint 850 éve uralkodik a párizsi szívek felett, ezért is jelentett többszörös szomorúságot párizsiaknak, franciáknak, európaiaknak, keresztényeknek, jó szándékú embereknek, hogy hétfőn kora este kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. Megsemmisült a teljes tetőszerkezet, leomlott a huszártorony. Komoly veszélyben voltak a harangok és mindkét torony is, de végül a még nagyobb katasztrófát sikerült elkerülni. Kedden reggel is több vízsugárral hűtötték az épület izzó falait, hogy megakadályozzák a további pusztulást. A tragédia után szinte közvetlenül gyűjtés indult az egyetemes kultúra egyik jelképének újjáépítésére.
Vágólapra másolva!

Ügyészségi vizsgálat feladata lesz kideríteni, hogy mi okozta a párizsi Notre-Dame-ban keletkezett tüzet.

Első körben nem merült fel sem gyújtogatás, sem terrorcselekmény lehetősége,

a nyomozás hivatalosan gondatlanság miatt indult.

Gyorsan terjedtek a lángok Forrás: AFP/Bertrand Guay

A francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett tűz valószínűleg azon az állványzaton, amit épp a tető, azon belül is a leomlott huszártorony restaulásához állítottak fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a tüzet az állványzaton, mindenesetre onnan gyorsan átterjedtek a lángok a világhírű székesegyház tetejére. Először összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, majd a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Amikor a Notre-Dame-hoz értem, tudtam, hogy nagy a baj, mondta Olivier De Chalus, a székesegyház önkénteseinek vezetője.

Ennyi maradt a Notre-Dame tetőszerkezetéből Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Az emberek az utcákon gyűltek össze, sokan sírtak, mások az Üdvözlégy, Máriát és más egyházi dalokat kezdték el énekelni.

Egész éjjel hűtötték a falakat Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A tűzoltók késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de

gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg.

Sokáig komolyan kellett számolni azzal a veszéllyel, hogy az esetlegesen elégő harangkötelek miatt leszakadnak a harangok, amik a súlyuktól fogva valószínűleg a két harangtorony összeomlását okozhatták volna.

A teljes veszély még mindig nem múlt el,

kedden reggel is folyamatosan locsolták a tornyokat, és igyekeztek lehűteni az izzó falakat.

A kegytárgyak megmenekültek

A Notre-Dame kegytárgyai egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Gyűjtés indul az újjáépítésre

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset, ami 1991-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára – írta Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója. Az UNESCO azonnal csatlakozik az újjáépítésre frissen elindult nemzetközi adománygyűjtéshez.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault, máris

százmillió eurót ajánlott fel

a helyreállításra. A japán kormány is jelezte, hogy hozzájárulnak a restaurálás költségeihez. Miközben a teljes károk feltárása sem kezdődhetett még meg, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy senki ne számítson gyors újjáépítésre. Ahhoz, hogy az épület újra régi pompájában ragyoghasson,

a munka akár évtizedekig is eltarthat.

Évtizedekig is eltarthat, mire újra így láthatjuk Forrás: AFP/Yomiuri/Yasushi Kanno

A kereszténység jelképe

A Notre-Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve. 1230-tól jelentősen átépítették.

A forradalom viszont jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, és az érseki palotát romba döntötték.

Később Eugene Viollet-le-Duc építész 1844 és 1864 között – az anyagok, a stílusok és korok tiszteletben tartásával – restaurálta az épületet.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A Notre-Dame Párizs egyik jelképének számít, évente körülbelül 13 millióan keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.