Muszlim diákvezető gúnyolódott a Notre-Dame székesegyház pusztulásán

Notre Dame, belső fotók a tűz után, 2019.04.15, 2019.04.16.
A picture taken on April 16, 2019 shows an interior view of the Notre-Dame Cathedral in Paris in the aftermath of a fire that devastated the cathedral. - The Paris fire service announced that the last remnants of the blaze were extinguished on April 16, 15 hours after the fire broke out. Thousands of Parisians and tourists watched in horror from nearby streets on April 15 as flames engulfed the building and rescuers tried to save as much as they could of the cathedral's treasures built up over centuries. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo részletesen beszámolt arról, hogy a muszlim migránsok hogyan ünnepelték a közösségi médiában a több mint 850 éves keresztény szimbólum, a Notre-Dame székesegyház leégését. Mint kiderült, nem egyszerű muszlim migránsok, hanem egy szervezet is beállt a gyalázkodók közé. A Francia Diákok Nemzeti Szervezetének egyik muszlim vezetője egészen hihetetlen módon reagált arra, hogy a Notre-Dame leégése után országos és nemzetközi szolidaritási gyűjtőakció indult az újjáépítés megkezdése érdekében. 
Vágólapra másolva!

Az azóta már törölt, de óriási felháborodást kiváltott Twitter-üzenetekben a lille-i diákszervezet alelnöke és a szervezet egyik tagja durván gúnyolódott a gyűjtésen:

Ezt az üzenetet Hafsa Askar küldte, neve alapján egyértelműen muszlim közegből származó, kora alapján valószínűleg nem első generációs migráns hátterű diákvezér. Üzenetét egy órával a tűz kirobbanása után küldte el, majd később így folytatta:

A székesegyház belseje a pusztító tűz után Forrás: AFP/-

A bejegyzéseket követően a francia internetezők felháborodottan kérték számon a twittelő diákot, akit a Francia Diákok Nemzeti Szervezetének elnöke védett meg azzal, hogy

semmi sem indokolja, hogy a Twitter-bejegyzés miatt megtámadják Hafsa Askart, „csak azért, mert valamivel nem értett egyet”.

Üzenetét még azzal is kiegészítette az elnök, hogy „az internetes zaklatás egy bűncselekmény, aminek 16%-a nőket érinti, és egész életeket rombol le”. Ez a Twitter-üzenet további 400 kemény hangú elítélő reakciót váltott ki. Mélanie Luce, a szervezet elnöke végül is elismerte a Le Figarónak, hogy a komoly felháborodást kiváltott üzenetek formai és tartalmi szempontból sem fogadhatók el, majd megkérte a twittelő vezetőket, hogy azokat töröljék. Ugyanakkor semmilyen retorziót vagy egyéb intézkedést nem jelentett be, és ahogy fogalmazott „csak azért elküldeni valakit, mert mondott valamit, nem lehet”. Szerinte a militánsokat, tehát a diákszervezet tagjait további oktatásban kell részesíteni.

Gilles-William Goldnadel, az Ügyvédek Határok Nélkül szervezet elnöke, a Le Figaro közismert esszéistája felháborodásának adott hangot, és bejelentette, hogy pert indítanak a francia embereket súlyosan sértő Twitter-üzenetek miatt.