Több tucat bárányt téptek szét farkasok Csíkszentdomokoson

2019.04.15. 20:09

Farkasok támadtak egy balánbányai gazda juhaira vasárnap este Csíkszentdomokoson. Összesen 25 állatot pusztítottak el, további tízet pedig megsebesítettek. A kár értékét 5-6 ezer lejre (közel 400 ezer forint) becsülik. A Székelyhon.ro hírportál beszámolója szerint a környéken legalább három éve nem történt ilyen nagyságrendű támadás.

Huszonöt juhot szétmarcangolt, illetve további tízet pedig megsebesített két farkas Csíkszentdomokos és Balánbánya határában a hétvégén. Hétfőn a biztosítási szakemberek átszámolva mintegy 400 ezer forintra becsülték a gazda kárát. Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere szerint évek óta nem történt ilyen számottevő mészárlás a környékükön.

Forrás: Székelyhon.ro/ Albert Alfonz Pál

A polgármester elmondása szerint a balánbányai gazda vasárnap látta ugyan, hogy a mintegy 150 egyedet számláló juhnyáját két farkas megtámadta, de nem tudott közbeavatkozni. Elmondása szerint a két vadállat percek alatt végezte el a hatalmas pusztítást, a nyáj majdnem egyötöde esett áldozatul. A gazda rögtön jelezte az esetet a csíkszentdomokosi községházán, mivel az állatai az ottani állatorvoshoz vannak bejelentve, illetve a támadás is domokosi területen történt. 

Széttépett bárányokForrás: Székelyhon.ro/Albert Alfonz Pál

Hargita megyében egyébként az éves vadszámbecslés szerint mintegy 300-450 farkas élhet– nyilatkozta a székely hírportálnak Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.