Emberéleteket követelő hóviharok pusztítottak az Egyesült Államokban

GettyImageRank2 MINNEAPOLIS, MN - APRIL 11: A general view of downtown Minneapolis and the Mississippi River on April 11, 2019 in Minneapolis, Minnesota. The week in Minnesota started with two sunny Spring days and has since turned to blizzard conditions.
Minneapolis - mintha nem is április lenne
Vágólapra másolva!
Ítéletidő pusztított vasárnap az Egyesült Államok középnyugati és déli tagállamaiban, halálos áldozatokat követelő hóviharok és tornádók tomboltak.
Vágólapra másolva!

A meteorológusok által életveszélyesnek minősített viharzóna a középnyugati államok mellett a keleti partot is sújtja. Az erős széllökésekhez sok helyütt nem sűrű hóesés, hanem özönvízszerű esőzés járul. A viharok, illetve a velük összefüggő balesetek a hétvégén legkevesebb hét halálos áldozatot követeltek.

Texasban, Louisianában és Mississippiben a hétvégén tizenegy tornádó söpört végig, ebben a három déli államban a megszokottnál is erősebb viharzóna mozog, több mint százezren maradtak áram nélkül. A Mississippi állambeli Hamilton városban alig maradt épségben épület. Phil Bryant, az állam kormányzója vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett.

Minneapolis - mintha nem is április lenne Forrás: AFP/2019 Getty Images/Stephen Maturen

A középnyugaton és a keleti parton, Kentuckyban, Észak- és Dél-Karolinában, Ohióban, Virginiában és a szövetségi fővárosban, Washingtonban tornádóriadót hirdettek hétfő délig. A georgiai Atlantától az amerikai fővároson keresztül New Yorkig esőzik.

A hét végén Chicago két nemzetközi repülőterén csaknem ezer repülőjáratot töröltek, a még közlekedő járatok átlagosan negyvenperces késéssel indulnak, érkeznek. A meteorológusok előrejelzései szerint az erős viharok keddig nem csillapulnak.