Combjuk miatt gyilkolt védett mocsári békákat egy férfi

2019.04.15. 16:42

A román rendőrség eljárást indított egy kommandói férfi ellen, aki védett mocsári békákat fogott és pusztított el, majd eladásra kínálta a békacombokat – számolt be Székelyhon.ro hírportál.

A román Országos Környezetőrség a Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy, a ProTV csatornán bemutatott riport alapján kivizsgálást indítottak. A Kovászna megyei környezetőrség a megyei és a kommandói rendőrök segítségével azonosította a televízió által bemutatott férfit.  

Romániában akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható a mocsári béka elpusztításáértForrás: Országos Környezetőrség/Facebook

A környezetőrség a bejegyzésében arra figyelmeztet, hogy a mocsári béka (Rana arvalis) szerepel a védett fajok jegyzékében, begyűjtése, elpusztítása szigorúan tilos és büntetendő.

A környezetvédők szerint a háromszéki Kommandón történt eset nem elszigetelt, ugyanis tavasszal Románia több részén is pusztítják a békákat, hogy eladásra kínálják a békacombot.

Gabriel Paun, az Agent Green civil szervezet elnöke szerint a védett békákat minden tavasszal nagy számban pusztítják, a hatóságok pedig nem lépnek fel elég hatékonyan a jelenség ellen. A zöldek szerint az orvvadászok egy ideje már elrejtik az árulkodó nyomokat, azaz nem lehet békatetemeket találni, de ez nem azt jelenti, hogy a jelenség megszűnt volna.

Egy kilogramm békacombot 50–70 lejért (3400-4700 forint) árulnak feketén Romániában.

A ProTV riportja szerint többek között a kommandói kocsmában is eladásra kínált belőlük az azonosított férfi.A szigorúan védett faj elpusztítása pénzbírsággal, vagy három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható déli szomszédunknál.