Védik a korrupt politikusokat Brüsszelben: elvette asszisztense pénzét egy görög képviselő, mégsem függesztik fel

2019.04.14. 09:46

A görög néppárti EP-képviselő, az Új Demokrácia képviselőcsoportjának elnöke, Manolis Kefalogiannis ellen vizsgálat zajlik csalás miatt, ennek ellenére pártja elindítja az idei európai parlamenti választásokon. Az ügyet a képviselő korábbi asszisztense robbantotta ki, amikor elmondta, hogy  fizetésének egy részét, összesen 127 000 eurót oda kellett adnia a politikusnak. Brüsszelben tombol a korrupció, ahogy erről több cikkben is írtunk: a svéd liberális listavezetőt, Cecilia Wikströmöt le kellett venni a listáról, mert kiderült róla, hogy adócsalásban működött közre, Guy Verhofstadt, a brüsszeli liberális frakció (ALDE) első embere eurómilliókat vett fel kétes cégektől, és a gazdasági válság közben is az ő érdekeiket képviselte, Elmar Brok német néppárti képviselő pedig saját választóit lopta meg.

Manolis Kefalogiannis korrupciógyanús ügyét jelenleg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálja.

Manolis KefalogiannisForrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Ennek ellenére az Európai Parlament 2018. októberi ülésén leszavazta, hogy visszavonják a képviselő mentelmi jogát. Az uniós témákban bennfentesnek számító New Europe azt írja, hogy a példátlan döntés nem véletlen. Kefalogiannis – aki így az ártatlanság vélelme mögé bújhat – ügye ugyanis egyáltalán nem egyedi.Az asszisztensi vagy tanácsadói fizetések visszavétele bevett gyakorlatnak számít Brüsszelben.

Minden képviselő több mint 20 ezer eurót (6 és félmillió forintot) kap a stábjának finanszírozására.

A munkatársaknak a valódi fizetésüknél papíron többet adnak, ők pedig a különbözetet visszajuttatják főnöküknek.

Ezért is akarják az EP-ben szőnyeg alá söpörni Kefalogiannis ügyét, ami főleg választási évben nagy károkat okozhatna, és rombolná az intézmény amúgy is megtépázott hitelét.

Ráadásul a görög Új Demokrácia már közölte, hogy függetlenül a korrupciógyanús botránytól, indítják EP-listájukon Manolis Kefalogiannist.

Erre azért is szüksége lehet, mert így megmarad a mentelmi joga, a cinkosai pedig valószínűleg továbbra is védeni fogják.